2019-07-30

«АрселорМіттал Кривий Ріг» представив на громадських слуханнях інвестпроект «Степовий-2»

 «АрселорМіттал Кривий Ріг» представив під час громадських слухань звіт про оцінку впливу на довкілля з інвестпроекту будівництва відвала «Степовий-2». На ньому передбачається складування незначної кількості скельної вскриши та всього обсягу окисленої руди, яка разом з магнетитовою добувається у кар'єрі № 3. 

Для окислених кварцитів це буде тимчасове зберігання – після розробки технологій і введення потужностей з їхньої переробки дана залізорудна сировина буде використана для виробництва концентрату. Наприкінці минулого року Державна служба геології і надр України видала «АрселорМіттал Кривий Ріг» спеціальний дозвіл до 2038 року на переробку окисленої руди. 

«Степовий-2» необхідний, оскільки можливості нинішніх місць складування окисленої руди наближаються до завершення. Перш за все – на східному борту кар'єру № 3 (автовідвал № 4). Але проект важливий й з екологічної точки зору. По-перше, «Степовий-2» буде розташований поблизу кар'єру № 3 і транспортних комунікацій, а по-друге – на значній відстані від найближчих житлових забудов. До найближчих малонаселених сіл і районів – від 1,5 до 4,5 кілометрів. Плюс новий об'єкт планують звести на малопродуктивних землях, що підтверджують інженерно-геологічні дослідження. 

Новий об'єкт обладнали і системою гідрозахисту: нагірний канал, водопропускна споруда, траншейні дренажі, що акумулюють ємкості, мережа свердловин для спостереження за рівнем ґрунтових вод. Ємкості ж для збору дренажних вод дозволять використовувати її для пилопригнічення на технологічних автодорогах підприємства та самого відвалу. 

При обладнанні дренажної системи буде проведено витягання суглинних порід для подальшої технічної рекультивації на об'єкті. Вирубку деревинно-чагарникової рослинності планується здійснювати за вимогами законодавства на підставі акту обстеження зелених насаджень, з визначенням відновної вартості або обсягів компенсаційного озеленення. Проектом передбачено й будівництво транспортних комунікацій та об'єктів енергозабезпечення. 

«Степовий-2» буде розташований на схилах верхів'я балки Д’якова (не займаючи її) з утворенням Північної та Південної ділянок відвала, які сполучені між собою переїздом греблею. Уся земельна ділянка під будівництво об'єкту займе 271,2 гектара – договір про його оренду укладено на початку травня між «АрселорМіттал Кривий Ріг» і Дніпропетровською обласною держадміністрацією. Сам об'єкт буде багатоярусним. На Південній ділянці передбачено чотири яруси, на Північній – шість. Загальна ємкість відвала складе 51,38 млн кубометра. 

Під час громадських слухань детально розповіли про ступінь впливу на довкілля у період будівництва та експлуатації об'єкту. Так, вплив на атмосферне повітря в основному пов'язано з експлуатацією великовантажної та бульдозерної техніки, приведені джерела утворення парникових газів і розрахунки з об'ємів викидів. У межах санітарно-захисної зони «Степовий-2» житлова забудова відсутня, вплив на повітря у період утворення відвала мінімальний. 

Стосовно геологічного середовища, то на підставі інженерно-геологічних і топогеодезичних досліджень були здійснені розрахунки стійкості укосів ярусів і бортів, а також величин навантаження на породи основи відвала. Для збереження оптимальних фізико-хімічних властивостей ґрунту висота бортів складованого ґрунту не перевищить 10 метрів. Для захисту від вітрової та водної ерозії передбачено засів однорічними та багаторічними видами трави. Вплив на ґрунти оцінений як допустимий.

Для захисту об'єкту від поверхневого стоку побудують ряд гідротехнічних споруд. З урахуванням значної відстані відвала від річки Інгулець виключено вплив «Степового-2» на поверхневі води. 

Під час будівництва «Степового-2» планується зняття ґрунтово-рослинного шару землі та розміщення його на окремо обладнаних складах для подальшого використання. Вже отримано дозвіл на розробку окремого проекту. Проект розробила профільна землевпоряджувальна організація, зараз він знаходиться на узгодженні в органах держконтролю. Після цього підприємство зможе звернутися за дозволом на виконання даних робіт. 

Оцінка ризиків свідчить, що при планованій діяльності вплив на здоров'ї населення виключено. У проекті також приведено перелік природоохоронних заходів, з якими могли ознайомитися учасники громадських слухань.