2014-07-17

Андрій Мохник зустрівся з представниками громадських організації

14 липня 2014 року в приміщенні Орхуського центру відбулася зустріч Міністра екології та природних ресурсів України Андрія Мохника з представниками екологічних громадських організацій та ЗМІ.

Міністр розповів про здобутки та проблеми Мінприроди за останнє півріччя, а також визначив пріоритети міністерства на майбутнє. Серед пріоритетних напрямків керівник Мінприроди назвав подолання корупції, вдосконалення законодавства в галузі охорони довкілля й використання природних ресурсів, посилення боротьби з порушеннями в екологічній царині, подолання наслідків Чорнобильської катастрофи, а також збереження та примноження природно-заповідного фонду України.

Характеризуючи ситуацію з очищенням Мінекології від корупційного спадку попереднього керівництва, його нинішній очільник зазначив: «Ми збираємо інформацію й опрацьовуємо звернення громадян, які скаржаться на корупційні правопорушення. Також змінено керівництво трьох центральних органів виконавчої влади, які координуються міністерством: Державної служби геології та надр, Держекоінспекції та Державної агенції екологічних інвестицій. Нині відповідно до Постанови КМУ про 10-відсоткове скорочення чисельності міністерства триває реорганізація Мінприроди. Кадрові та інституційні зміни спрямовано також на те, аби унеможливити саботаж роботи з боку середньої ланки персоналу міністерства». Міністр також підкреслив, що Держекоінспекція України посилила контроль за дотриманням природоохоронного законодавства.

Тему сланцевого газу на зустрічі теж піднімали: «Сланцевий газ може допомогти Україні позбутися енергетичного зашморгу Росії, але треба розуміти, що шлях до енергонезалежності не можна торувати, перетворюючи Україну на пустелю. Тому в угодах з інвесторами про розподіл продукції необхідно гарантувати, перш за все, екологічну безпеку, а також участь громад у розподілі прибутків».

Підсумком зустрічі стало рішення взяти за основу пропозиції громадськості та після ретельного опрацювання експертами на цій основі внести корективи до Національного плану дій. З цією метою з екологів та громадських активістів вирішено створити робочу групу.