2020-07-16

АМКУ дозволив Burisma приєднати дві компанії Іванющенко

Кіпрська компанія «Сістемойл Енерджи Лімітед» (входить в Burisma Group Миколи Злочевського) отримала від Антимонопольного комітету України рекомендаційне роз’яснення, в якому говориться, що придбання «Альба Ресурс» і «Міроновкабудмонтаж» не підпадає під вимогу про обов’язкове отримання дозволу на концентрацію активів. Про це OilPoint розповіло джерело в АМКУ.

Таке рішення було прийнято на засіданні комітету «після довгих обговорень». «Юридично у об’єкта покупки немає обігу або активів, щоб угода підпадала під обов’язкове отримання дозволу на концентрацію, а є тільки ліцензії», – повідомили редакції в Антимонопольному комітеті.

«Міроновкабудмонтаж» володіє ліцензією на розробку Південно-Хрестищенського нафтогазового родовища, а «Альба Ресурс» – ліцензією на розробку Південно-Медведівського родовища. Сумарні запаси вуглеводнів на цих площах – понад 8 млрд кубометрів.

Обидві компанії – «Міроновкабудмонтаж» і «Альба Ресурс» – пов’язують з Миколою Злочевським ще з кінця 2017 року, коли в ЗМІ з’явилися перші повідомлення про те, що екс-регіонал придбав ці активи у «смотрящего» за галуззю видобутку часів Януковича Юрія Іванющенка.

Burisma придбала «Міроновкабудмонтаж» і «Альба Ресурс», уклавши з колишніми власниками компаній договір з опціоном відкладеної угоди, що передбачає можливість закрити її протягом декількох років.

За інформацією OilPoint, однією з умов угоди було збереження компаніями ліцензій, термін яких закінчувався в 2021 році. Таким чином, в компанії Злочевського хотіли упевнитися, що купують ліквідний актив, а не проблемні об’єкти.

Станом на 10 липня, на сайті «Геоінформ України» не повідомлялося, що ліцензії на Південно-Медведівське і Південно-Хрестищенське родовища були продовжені.