2016-01-12

Американським вченим вдалося детально дослідити ядерні реакції в зірках

Завдяки новій експериментальній техніці вчені з ядерної лабораторії, розташованої на території Дюкського університету (приватний дослідний університет в м. Дюрем, США), наразі вимірюють вирішальну реакцію синтезу за участю водню і рідкого ізотопу кисню, що відбувається всередині зірки.

За попередніми підрахунками, до 2030 року енергетичні потреби людства зростуть на 50-60%. Щоб забезпечити таке зростання і не знищити при цьому екосистему планети, необхідні нові методи отримання енергії. Саме тому вчені активно вивчають космос. Як відомо, зірки сяють через ядерні реакції, які відбуваються в їхніх надрах і перетворюють мільйони тонн їхньої маси в енергію кожну секунду. У той же час, ці ядерні реакції змінюють склад речовин в зірках. Щоб пояснити, як зірки взагалі «працюють» і як отримують енергію для свого сяяння, потрібно виміряти темпи важливих ядерних реакцій. Але до недавнього часу здійснити такі вимірювання було вкрай важко, тому що вони відбуваються в крихітному розмірі в лабораторії. Завдяки новій експериментальній техніці вчені з США наразі вимірюють вирішальну реакцію синтезу за участю водню (H) і рідкого ізотопу кисню (17O), що відбувається всередині зірок.
 
Можливість точно визначити швидкість цієї реакції синтезу Н-17О дозволить фізикам-ядерникам сформувати повну й точну модель зірок та виявити походження 17О в нашій Галактиці. Результати цього експерименту та подальших досліджень дозволять краще дослідити формування та функціонування енергій зірок, що в майбутньому може бути використано для створення нових методів отримання енергії на Землі.