2024-07-22

Американські бурильники збільшують кількість вишок вдруге за три тижні

Цього тижня американські енергетичні компанії додали нафтові й газові вишки вдруге за три тижні, повідомляє енергетична компанія Baker Hughes у своєму звіті від 19 липня.

Кількість нафтових і газових бурових установок, ранній індикатор майбутнього видобутку, зросла на два — до 586 за тиждень до 19 липня, що є найвищим показником з кінця червня.

Попри збільшення кількості бурових установок цього тижня, компанія Baker Hughes заявила, що загальна кількість установок усе ще менша на 83 одиниці, або на 12%, ніж у цей час торік.

Baker Hughes повідомила, що цього тижня кількість нафтових платформ упала на одну — до 477, що є найнижчим показником із грудня 2021 року, тоді як кількість газових вишок зросла на три — до 103, що є найвищим показником із середини травня.

Бурильники додали дві бурові установки в Каліфорнії, довівши загальну кількість у штаті до семи, що є найбільшим показником із жовтня 2022 року, а в Оклахомі енергетичні компанії скоротили одну бурову установку, зменшивши загальну кількість у штаті до 33, що є найнижчим показником із вересня 2021 року.

Кількість нафтових і газових бурових установок скоротилася приблизно на 20% 2023 року після зростання на 33% 2022-го й на 67% — 2021 року через зниження цін на нафту й газ, вищі витрати на робочу силу й обладнання внаслідок різкого зростання інфляції та оскільки компанії зосередилися на виплаті заборгованості й підвищенні доходів акціонерів замість збільшення виробництва.

Конкуруючі провідні нафтосервісні фірми США SLB і Halliburton у п’ятницю попередили про послаблення активності в Північній Америці на другу половину цього року.

Що стосується газу, кілька виробників скоротили витрати на бурові роботи на початку року після того, як ціни впали до 3,5-річного мінімуму в лютому й березні.

За даними EIA, це скорочення буріння має призвести до падіння видобутку газу в США до 103,5 млрд кубічних футів на день (bcfd) 2024 року, порівняно з рекордним показником у 103,8 bcfd торік.