2017-05-04

АГСЄ вперше провела в Україні планове засідання Експертної групи з питань корисних копалин

Вперше за історію Асоціації геологічних служб Європи, експертна група з питань корисних копалин провела своє засідання в Україні.

Спеціалісти обговорили стан виконання поточних проектів ЄС, подання заявок на нові проекти. Також члени експертної групи обговорили участь АГСЄ у інших європейських та міжнародних ініціативах. Окрему увагу було приділено стану підготовки до реалізації міжнародного проекту GeoERA. Він стане складовою Європейського дослідницького середовища та процесу створення Єдиної Геологічної Агенції Європи. Спеціалісти геологічних служб Європи, у тому числі і України, обговорили поточний стан виконання проектів ЄС (Foram, ProSUM, MICA, GEOCRADLE).

Також члени заходу розглянули подані заявки на нові проекти Minland та Intermin. Окрему увагу було приділено обговоренню стану підготовки до реалізації проекту GeoERA, який фінансується Європейською Комісією. Цей проект стане складовою Європейського дослідницького середовища (European Research Area Network – ERA-NET). «Реалізація проекту GeoERА - це свого роду іспит для всього геологічного співтовариства. АГСЄ розвивається і пропонує Європі об’єднати зусилля і створити єдину геологічну агенцію Європи. Для Держгеонадр - створення єдиної сучасної інформаційної мережі геологічних даних, є пріоритетом. Тому Україна має всі шанси, щоб пройти це випробовування на відмінно. Також треба прийняти до уваги факт проведення засідання саме в Україні. Це свідчить про наші успішні кроки в євроінтеграції, яка в області геології вже стала фактом», - керівник Держгеонадр Микола Бояркін.

Національний делегат України в АГСЄ Борис Малюк каже, що Європейська Геологічна Агенція стане розпорядником коштів у рамках застосування в геології Статті 185 «Договору про функціонування Європейського Союзу». «Для України,як і для кожної іншої країни Європи участь в цьому проекті – це справа честі і престижу. Я хочу наголосити на тому, що Україна в цих проектах займає абсолютну паритетну позицію. Свій шлях євроінтеграції ми починали із 2007 року з права бути присутніми на засіданнях АГСЄ. Сьогодні ми вже говоримо про повноправну участь в потужному проекті, який надасть Україні можливість стати членом Європейської Геологічної Агенції», - каже національний делегат України в АГСЄ Борис Малюк.

Підготовка до участі в міжнародному проекті GeoERА проходитиме в три етапи. На першому (триватиме з 4 квітня по 7 червня) обґрунтовуються та подаються ідеї. Наразі їх нараховується понад 100.

На другому етапі (червень-жовтень 2017 р.) частина ідей буде трансформована у заявки на виконання проектів, на третьому етапі (листопад 2017 р. – березень 2018 р.) на підставі результатів конкурсу поданих заявок та визначених переможців за принципами програми ЄС Horizon 2020 будуть оформлюватись власне проекти.

Їх виконання розпочнеться 1 липня 2018 р. і триватиме три роки.

У грудні 2021 р. проект звітує перед Європейською Комісією та подає пропозиції щодо застосування в геології Статті 185 для утворення Європейської Геологічної Агенції. Зазначимо, що всі проекти, над якими працюють спеціалісти, спрямовані на розробку сучасного інформаційного веб-порталу для інтерактивного інформування громадськості та інвесторів ЄС та інших регіонів щодо мінерально-сировинного потенціалу Європи.

Довідка:
Стаття 185 «Договору про функціонування Європейського Союзу»: «Під час виконання багаторічної рамкової програми Союз може передбачити за згодою зацікавлених держав-членів участь у дослідженнях та програмах розвитку, що проводяться кількома державами-членами, включаючи участь у структурах, створених для виконання цих програм». http://pidruchniki.com/2015101166822/politologiya/doslidzhennya_tehnichniy_rozvitok_kosmos
http://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/ALL/?uri=CELEX:12008E185