2024-03-22

16 штатів США подали до суду на уряд через заборону дозволів на СПГ

Шістнадцять очолюваних республіканцями штатів у четвер подали позов, щоб оскаржити заборону федерального уряду на схвалення заявок на експорт скрапленого природного газу (СПГ), заявивши, що федеральний уряд не має повноважень широко відмовляти в таких дозволах.

Як повідомляє Reuters, позов було подано у федеральний суд у Лейк-Чарльзі (штат Луїзіана) республіканськими генеральними прокурорами коаліції штатів, включаючи Техас, Луїзіану й Флориду, які стверджують, що призупинення Міністерством енергетики США (DOE) експорту завдасть шкоди економіці США й підірве зусилля забезпечувати іноземних союзників у Європі постійними постачаннями СПГ, оскільки регіон прагне відмовитися від газу, що постачається з росії.

У січні адміністрація Байдена заявила, що пауза дозволить офіційним особам переглянути свій процес, дасть змогу проаналізувати економічний і екологічний вплив проєктів, які прагнуть отримати дозвіл на експорт СПГ у Європу з Азією, де паливо користується високим попитом.

Штати заявили, що призупинення нових дозволів на експорт СПГ перевищує повноваження Міністерства енергетики відповідно до закону про природний газ, який, з їхніх слів, вимагає від агентства ствердно довести, що проєкти не відповідають суспільним інтересам, перш ніж відхиляти заявки.

Штати також стверджували, що заборона ставить під загрозу мільярди доларів інвестицій, запланованих на будівництво експортних потужностей.

Очікується, що первинний розгляд триватиме місяці.

Останній огляд проєктів експорту СПГ у США був 2018 року, коли експортна потужність становила 4 млрд кубічних футів на день (bcfd). З тих пір потужність зросла втричі, і її планується ще збільшити до 2030 року завдяки проєктам, що будуються.

Екологи й молодіжні групи, важлива частина бази президента-демократа Джо Байдена, протягом останнього року закликали адміністрацію уповільнити або припинити схвалення проєктів з експорту СПГ, які, як вони стверджують, можуть завдати шкоди місцевим громадам через забруднення й призведуть до глобальної залежності від викопного палива, що спричиняє зміну клімату протягом десятиліть.

Вітчизняна промисловість, включаючи хімічну, металургійну й сільськогосподарську, також виступила проти необмеженого експорту, який, на їхній погляд, може викликати занепокоєння щодо надійності внутрішнього постачання США і цін на паливо.

До подання позову зусилля республіканців у Конгресі позбавити Міністерство енергетики повноважень схвалювати експорт і залишити Федеральну комісію з регулювання енергетики єдиним відповідальним органом за схвалення проєктів СПГ застопорилися.