2024-07-05

Розпочала роботу конференція з нагоди Дня працівника природно-заповідної справи

У Києві розпочала свою роботу Всеукраїнська науково-практична конференція «Функціонування об’єктів природно-заповідного фонду України в умовах воєнного стану: шляхи відновлення та розвитку»  з нагоди 15 річниці Дня працівника природно-заповідної справи. Захід проводять із метою пошуку рішень для відновлення природоохоронних територій та об’єктів, враховуючи екологічні та економічні наслідки війни, розробки механізмів їх ліквідації та компенсації, обговорення методів збереження та подальшого розвитку природно-заповідного фонду України, вдосконалення нормативно-правової бази в контексті євроінтеграції.

Конференція зібрала представників природоохоронних установ природно-заповідного фонду, науковців, представників департаментів та управлінь екології та природних ресурсів обласних військових адміністрацій, територіальних громад, лісогосподарських підприємств, установ та організацій, які працюють у галузі екологічної безпеки та охорони довкілля, громадських природоохоронних організацій.

Керманич Міндовкілля Руслан Стрілець відзначив, що «внесок України у європейську скарбницю природно-заповідного фонду колосальний – 56 нацпарків, 19 природних заповідників, 5 біосферних заповідників. Попри те, що 20 з них сьогодні в окупації, ми уже сьогодні працюємо над планами з їх відновлення. Ми маємо робити це вже зараз, не чекаючи завершення воєнних дій». За його словами, у планах відновлення заповідних установ, що постраждали від бойових дій, підвищення стандартів для парків до європейського рівня; відкриття мережі реабілітаційних центрів для тварин: "Наразі працюємо над концепцією із будівництва таких центрів по всій Україні. Шість таких центрів вже працюють у наших установах... Нам є над чим працювати й куди рухатися далі. Задля кращих результатів та збереження природно-заповідного фонду – запоруки процвітання України! Кожен національний природний парк може бути самодостатнім".