2015-10-23

За словами фінансового директора Burisma Holdings, Україна дуже повільно рухається в питанні реформування системи оподаткування газовидобувної галузі

Фінансовий директор найбільшої приватної газодобувної компанії в Україні Burisma Holdings Олександр Горбуненко взяв участь у щорічному Форумі фінансових директорів, що уже 14 років поспіль збирає провідних фінансистів України та ближнього зарубіжжя.

«Спочатку Форум замислювався як відкритий майданчик для обміну досвідом. Для Burisma Holdings, однієї з найбільших компаній газовидобувної галузі, – це можливість поділитися досвідом з іншими компаніями на основі практичних кейсів, з якими фінансовий директор має справу щодня. Фінансове планування та прогнозування – це ключовий компонент підвищення ефективності управління. Тому обмін професійним досвідом між провідними фахівцями корпоративного сектора – це найцінніше, що дає Форум», – говорить Олександр Горбуненко.

У цьогорічному Форумі взяло участь більше 250 провідних фінансистів, аналітиків, консультантів і представників ЗМІ. Основною темою чотирнадцятого за рахунком Форуму стало питання – прийняття рішень у нестабільному регуляторному середовищі. Зокрема, фінансовий директор Burisma Holdings Олександр Горбуненко став провідним спікером у сесії «Фінансове планування і бюджетування», де запропонував дискусію з питань можливості прийняття довгострокових фінансових рішень на фоні нестабільного регуляторного та податкового середовища; оперативному бюджетування і стрес-тестам як способу управління невизначеністю; фінансовому управлінню в умовах мінливого податкового середовища на прикладі газовидобувної компанії Burisma Holdings.

«Постійні зміни законодавства газовидобувної галузі не сприяють ефективному фінансовому плануванню і заважають розвитку ринку, – говорить Олександр Горбуненко. – Інвестиційний горизонт в газовидобувній галузі становить принаймні 3-5 років. Тоді як нинішня фіскальна політика змінюється кожен квартал, якщо не раз на місяць, як це було в зимовий період 2014-2015 рр. Це робить неможливою роботу фінансових директорів, так як з одного боку для підтримки тільки поточної діяльності (не кажучи вже про капітальні інвестиції) необхідні фінансові ресурси, яких в країні немає або вони дуже дорогі. А іноземні інвестори обходять Україну стороною через низьку привабливість газовидобутку з погляду фіскальної політики».

За словами фінансового директора Burisma Holdings, Україна дуже повільно рухається в питанні реформування системи оподаткування газовидобувної галузі, що робить її неконкурентоспроможною і непривабливою для інвесторів.

«Викликає побоювання і тривогу поточне положення з виконанням заявленого Міністром фінансів України Наталією Яресько під час липневої конференції у Вашингтоні зобов’язання зі зниження рентних платежів, фіскального та регуляторного навантаження на галузь. Для газовидобувного ринку гострою є необхідність прийняття законодавства, що визначає умови для довгострокового  розвитку газовидобувного ринку в Україні, прозорі правила гри і чіткі сигнали для інвесторів», – зазначив Олександр Горбуненко.

За підсумками анкетування учасників Форуму, більшість опитаних відзначила актуальність даної проблематики, що свідчить про необхідність пошуку ефективних рішень у сфері оподаткування газовидобувної галузі України.

За більш детальною інформацією ви можете звернутися до прес-офісу компанії: [email protected]