2004-08-23

Знову про делімітацію

Знову про делімітацію континентального шельфу та виключних економічних зон України і Румунії у Чорному морі говорили вчора Міністр закордонних справ нашої держави Костянтин Грищенко та його румунський колега.

Під час одноденного офіційного візиту до Бухареста К. Грищенко обговорив актуальні питання двостороннього співробітництва в політичній і економічній сферах. Зокрема, комплекс заходів, спрямованих на посилення економічної складової двосторонніх відносин. Активізувати україно-румунські контакти у сфері бізнесу покликаний форум представників ділових кіл двох країн, що відбувся у рамках візиту.

Як уже йшлося, на нинішніх переговорах глави зовнішньополітичних відомств особливу увагу приділили питанням делімітації континентального шельфу та виключних економічних зон України і Румунії у Чорному морі. У червні 2003 року Київ і Бухарест підписали Договір про режим україно-румунського державного кордону. Однак суперечки двох держав через належність і статус острова Зміїного, поблизу якого в шельфі знайдено великі запаси нафти та газу, тривають дотепер.

Утім, із фахівцями з румунської Асоціації міжнародного права та міжнародних відносин К. Грищенко говорив про інше. Тут він виступив з лекцією на тему "Перспективи регіонального співробітництва у контексті розширення НАТО та ЄС". Треба сказати, що в цьому Бухарест порівняно з Києвом має значніші успіхи. До нинішньої хвилі розширення Євросоюзу Румунія не потрапила. Проте, незважаючи на неврегульовані територіальні питання з Україною, уже нинішнього літа вона ввійде до НАТО і зможе поділитися досвідом зі своїм менш удачливим партнером.