2010-01-18

Україна. Фент Ді: Побоювання того, що РФ матиме право на розробку Новокостянтинівського родовища, є безпідставними

Україна не веде переговори щодо спільного видобутку урану на своїх родовищах з компаніями Російської Федерації. Про це ІМК повідомив прес-секретар міністра з питань палива та енергетики Фент Ді у відповідь на інформаційний запит агентства щодо того, чи дійсно Росія має намір розробляти українські уранові родовища.

"На даний момент ніяких переговорів щодо спільного видобутку урану на українських родовищах з компаніями Російської Федерації, як і з компаніями інших країн, не ведеться. Свої наміри російські компанії (ВАТ "Атомредметзолото", холдинг "Базовий елемент" та інші) поряд із компаніями інших країн (Франція, Канада, Японія) висловлювали ще в 90-х роках 20 століття. Однак, практичних кроків зроблено не було, оскільки основною перешкодою планам співробітництва, на думку потенційних партнерів, є відсутність в Україні на законодавчому рівні захисту іноземних інвестицій. До того ж, варто зазначити, що в умовах світової економічної та фінансової кризи з боку всіх іноземних компаній, як російських, так і інших країн, різко впав інтерес до інвестицій в урановидобувну галузь України", - зазначив Фент Ді.

Він також зазначив, що Проект підготовленого Меморандуму, про який писало агентство, декларує виключно принципи сторін щодо можливої спільної діяльності і ніяких юридичних наслідків він немає.

"Більше того. Україна має аналогічні Меморандуми з Кореєю, Францією (корпорація Areva), Китаєм та іншими державами, адже це демонстрація доброї волі та відкритості нашої держави до міжнародної співпраці", - сказав Фент Ді.

За його інформацією, будівництво урановибувного центру на Новокостянтинівському родовищі ведеться силами українських компаній. Після включення рішенням Верховної Ради ДП "Дирекція" до переліку підприємств, які не підлягають приватизації та корпоратизації, а також передачі цього підприємства до складу ДП "СхідГЗК", яке також знаходиться у вказаному переліку, виключається будь-яка можливість приватизації будь-ким цього родовища та підприємства, що будуються на базі його запасів. Участь у спільному освоєнні родовища теоретично є можливою, проте виключно на умовах Договору про спільну діяльність або Закону України "Про угоди про розподіл продукції". При цьому, зазначив Ф.Ді, підприємство і родовище залишаються у власності держави.

"На завершення відзначу, що право на розробку будь-якого родовища корисних копалин в Україні, у тому числі й уранового, надається, згідно із законодавством України, на конкурсній основі шляхом проведення відкритого аукціону. Будь-яких преференцій Російській Федерації або іншій державі не надається. Єдиним винятком є державні підприємства - резиденти в Україні - у статутному капіталі яких частка України перевищує 60%. Ці підприємства мають право на отримання спеціального дозволу на користування надрами без проведення аукціону. Таким чином, побоювання того, що Російська Федерація має або буде мати право на розробку Новокостянтинівського родовища, є безпідставними", - підкреслив Фент Ді.

Нагадаємо, у розпорядження ІМК потрапили документи, які свідчать про наміри однієї з країн-сусідів мати пріоритет у розробці українських ядерних надр.

Згідно з Меморандумом про взаєморозуміння між державною корпорацією з атомної енергії "Росатом" і Міністерством палива й енергетики України про розвиток співпраці в галузі геологорозвідки, видобутку і переробки уранових руд, уповноваженими організаціями з розвитку співпраці у розробці ядерних надр України визнано суб'єкти господарювання ВАТ "Атомредметзолото" з російської сторони і державне підприємство "Східний гірничо-збагачувальний комбінат" - з української.

При цьому спільним інтересом сторін, як сказано в меморандумі, є спільне освоєння уранових родовищ України і, особливо, Новокостянтинівського родовища - того самого, на базі якого створено Дирекцію підприємства, що, згідно із законом, не підлягає роздержавленню. Але що значить закон, якщо є меморандум, у якому пріоритет російської сторони в освоєнні державного родовища обумовлюється окремим пунктом і цілком однозначно? І це - всупереч закону, підписаному Президентом В.Ющенком, яким перелік об'єктів, що не підлягають приватизації, поповнився ще одним пунктом - державним підприємством "Дирекція підприємства, що будується на базі Новокостянтинівського родовища уранових руд" (Кіровоградська область).

ИнтерМедиа Консалтинг