2004-08-25

У зоні пріоритетного розвитку

На території пріоритетного розвитку "Східний Крим" від реалізації інвестиційних проектів очікують отримати понад 100 млн. доларів США.

     - Це так, - сказав голова Ленінської районної державної адміністрації Анатолій Гриценко. - Тут абсолютно немає ні краплини фантазії. Затверджено низку цікавих проектів. Скажімо, розвиток системи мобільного зв'язку. Цивілізація докотилася нарешті й до нашого віддаленого району. Цим проектом дуже зацікавилась одна німецька фірма. Вона давно займається розвитком теле- і радіокомунікацій. Ведемо успішні переговори з російськими та американськими компаніями щодо освоєння нафтових і газових свердловин, які перебувають на території району. У нашому інвестиційному "портфелі" - проекти будівництва вітроелектростанції потужністю 100 МВт, виробництво шоколаду. У нас є "своє" море і ми повинні це використати. Йдеться про розвиток курортно-рекреаційних можливостей району.
     Для активного пошуку інвесторів ми відкрили своє представництво у Києві, оскільки до столиці більше приїздить зарубіжних бізнесменів та ділових людей. Співпрацюємо також з кількома авторитетними київськими комісіями, які допомагають нам оцінювати проекти. Згодом ми відкриємо аналогічні представництва у Польщі, Канаді і Білорусі. Ведуться переговори з такими авторитетними банківськими установами як "Дойче Банк" і "Дрезден Банк". Німецькі банкіри висловилися за співпрацю з нами...

     Анатолія Павловича Гриценка важко назвати прожектантом. За плечима цієї людини солідний досвід. До призначення головою райдержадміністрації працював головою Верховної Ради Автономної Республіки Крим. А Ленінський район - його рідний. Саме тут він розпочинав свою трудову біографію. Потім був головою сільради, депутатом райради. Проблеми, а головне можливості району, знає добре.

     А район хоч і віддалений від центрів світової цивілізації, але все ж цікавий своїми економічними можливостями. Біда в тім, що правили тут керівники як і раніше, займаючись головним чином сільським господарством, рибальством. І от прийшов новий керівник району і все покотилося по нових рейках.

     А. Гриценко вимогливий до себе і до людей. Це швидко відчули ті, хто потрапив на керівництво районних управлінь, господарств. Вони зрозуміли: з Гриценком не жартуй. Тож самі пішли шукати легкої роботи. А Гриценко створив команду однодумців, які навели лад у "застійному" районі. Вчителі і лікарі отримують не лише заробіток вчасно, а й допомогу сільгосппродукцією. У школах діти обідають. У районній лікарні лікують і харчують безплатно. Ні, це не рай, а нормальне життя...

     І про нафту та газ Гриценко не жартує. Анатолій Павлович як ніхто знає, що на території району свого часу активно розроблялися нафтогазові родовища і сьогодні район має понад 2 тисячі свердловин. Запаси їх значні - близько 50 млн. тонн умовного палива (10 млн. тонн нафти і 40 млн. тонн газу). Отож про відродження в районі нафтогазового "клондайку" Анатолій Гриценко не жартує.

     За визнанням членів Ради з територій пріоритетного розвитку Криму зона "Східний Крим", про яку ми розповіли, є одним з кращих прикладів виконання Закону України "Про спеціальний режим інвестиційної діяльності на територіях пріоритетного розвитку і спеціальної економічної зони "Порт Крим".