2004-08-25

Сміття з Антарктики прибиратиме українська експедиція

4 лютого стартує восьма Українська антарктична експедиція, яка вирушить на станцію "Академік Вернадський". Одним із головних завдань експедиції є порятунок Антарктики від екологічної катастрофи, що їй загрожує. Справа в тім, що протягом XX століття на антарктичному острові Галіндез, ще з часів існування там англійської промислової бази, почалося забруднення довкілля органічними відходами, які й досі просочуються в прилеглу акваторію, накопичуються на дні й виділяють токсичний сірководень. Минулого року, під час сьомої експедиції сюди, український доктор біологічних наук, провідний науковий співробітник Інституту фізіології ім. Богомольця НАН України професор Володимир Ільїн знайшов ціле підводне сірководневе звалище - мертву зону, в якій майже немає ознак життя.

Зимівники, отже, вирушають із Києва літаком до аргентинського міста Ушуая, а вже звідти на судні добиратимуться до "Академіка Вернадського". Під час зимівлі на станції її колективу визначено дев'ять напрямів досліджень - метеорологія, гідрологія, клімат, фізика атмосфери, озоносфери та ближнього космосу, екологічний моніторинг навколишнього середовища, біологічні та медико-фізіологічні дослідження. Проводитимуться й геодезичні зйомки звалищ.

Як повідомив журналістам член експедиції, старший науковий співробітник Інституту мікробіології і вірусології ім. Заболотного НАНУ, кандидат біологічних наук Олександр Таширев, однією з основних цілей експедиції є випробування нової технології швидкого та екологічно безпечного знищення харчових відходів за допомогою мікробів. Зазначимо, що річний обсяг відходів промбази на острові Галінез становить приблизно 6 тонн. Технологія, автором якої є сам п. Таширев, отримала назву РММ-технології, тобто регуляції мікробного метаболізму, що доступнішою мовою означає регуляцію мікробного обміну речовин в організмах. Планується розробити установку для утилізації відходів, яку в майбутньому Антарктичний центр продаватиме антарктичним станціям інших країн та, ймовірно, звичайному споживачеві для побутового використання.

Вперше у світі мікроорганізми "боронитимуть" Антарктику - нарешті буде здійснено спробу ліквідувати безпосередньо підводне сірководневе звалище, не піднімаючи його на поверхню - за допомогою тієї ж РММ-технології.