2004-08-25

Нове у роботі зі зверненнями громадян

Міністр екології та природних ресурсів Василь Шевчук та голова Луганської обласної державної адміністрації Олександр Єфремов звітували перед Президентом України з питань роботи зі зверненнями громадян, повідомила Укрінформу прес-секретар глави держави Олена Громницька.

Як відомо, Президентом України у серпні минулого року був виданий указ, яким з 2003 року вперше в історії України запроваджується періодичне особисте звітування керівників центральних органів виконавчої влади, голів обласних, Київської та Севастопольської міських державних адміністрацій перед Президентом України з питань забезпечення реалізації громадянами конституційного права на звернення.

Перед початком зустрічі Леонід Кучма зазначив, що "ми сьогодні робимо першу спробу розпочати нову практику роботи зі зверненнями громадян. Йдеться про способи реалізації конституційного права громадян на звернення до місцевих та центральних органів влади".

За словами глави держави, "пересічний громадянин судить про роботу влади по тому, як виконується їх головне право -право на нормальне життя. Це, насамперед, залежить від місцевих, центральних органів влади, міністерств та відомств, куди, в першу чергу, звертаються люди. І від того, як ми їх зустрічаємо та проводжаємо, залежить ставлення людей до влади".

При цьому Леонід Кучма зазначив, що одразу після підписання указу кількість звернень громадян до органів місцевої влади зменшилася на 4 - 5 %. Разом з тим не зменшився потік звернень до Президента України та Кабміну, який, за словами Президента України, становить 4,5 млн.

Глава держави наголосив, що подібна практика звітів буде постійною. "Я, розпочинаючи цей процес, хотів би, щоб це була не просто кампанія Адміністрації Президента чи Кабінету Міністрів. Уся ця робота повинна бути прозорою і відкритою". Він також наголосив, що результати цієї роботи мають бути розміщені на офіційних інтернет-сайтах. "Тоді довіри буде більше, а це наше головне завдання", - сказав Леонід Кучма.

Президент України висловив стурбованість великою кількістю звернень громадян, що надійшли до Міністерства екології, відзначивши, що ці проблеми зачіпають інтереси широких верств населення країни.

"Чи ми бачимо, як використовуються надра? 1000 ліцензій роздаються наліво і направо. Я вже прийняв рішення розглянути це на засіданні РНБОУ, бо так до своєї землі ставитися не можна. Родовища, куди вклала держава кошти, ми безплатно віддаємо комерційній структурі, у якої за душею немає жодної копійки, а вона здає в оренду. Кому? Нафтовикам чи газовикам", - сказав Леонід Кучма.

Президент України Леонід Кучма підписав доручення за результатами звітів про стан роботи зі зверненнями громадян міністра екології та природних ресурсів України Василя Шевчука та голови Луганської обласної державної адміністрації Олександра Єфремова.

Глава держави зобов'язав Кабінет Міністрів України внести пропозиції щодо притягнення до відповідальності керівних осіб Міністерства екології та природних ресурсів України, його територіальних підрозділів за неналежне виконання законів України, актів і доручень Президента України та уряду України з питань звернень громадян.

Згідно з документом уряд також має забезпечити проведення вибіркових перевірок центральних органів виконавчої влади щодо стану виконання Указу Президента України від 13 серпня 2002 року N 700 "Про додаткові заходи щодо забезпечення реалізації громадянами конституційного права на звернення". Кабінету Міністрів України також доручено розглянути на черговому засіданні стан виконавської дисципліни при виконанні доручень Президента України.

Президент України, крім цього, зобов'язав уряд та Раду національної безпеки і оборони України проаналізувати та винести на розгляд Ради національної безпеки і оборони України питання щодо ефективності використання надр.

Водночас Міністерству екології та природних ресурсів України доручено невідкладно вжити заходів щодо виправлення становища з розгляду звернень громадян у центральному апараті та його структурних підрозділах, забезпечення неухильного виконання законів України, актів і доручень Президента України, спрямованих на реалізацію конституційного права громадян на звернення.

Леонід Кучма зобов'язав Луганську обласну державну адміністрацію підвищити персональну відповідальність керівників місцевих органів влади за якісний і своєчасний розгляд звернень громадян, використання всіх наданих їм прав та можливостей для задоволення обгрунтованих запитів громадян. Також запровадити особисте звітування голів районних державних адміністрацій з питань роботи зі зверненнями громадян.

Раді міністрів Автономної Республіки Крим, обласним, Київській та Севастопольській міським державним адміністраціям доручено створити на радіо та телебаченні цикл програм у прямому ефірі під рубрикою "Запитай у влади" періодичністю не менше двох разів на місяць для надання можливості громадянам безпосередньо спілкуватися з керівниками органів виконавчої влади регіонів.