2004-08-25

Іран знайшов уран

Іран цілком несподівано для світового співтовариства повідомив про те, що знайшов на своїй території родовища уранової руди і розпочав їх розробку. Президент Ірану Мохаммед Хатамі у недільному виступі по радіо повідомив: "Іран відкрив запаси уранової руди. Ми схильні до того, щоб почати розробляти ядерні технології для цивільних цілей".

Це перша інформація про те, що на території країни, яку США відносять до "недружніх", а президент Буш навіть зарахував разом з Іраком та Північною Кореєю до "вісі зла", є родовища урану, який після переробки можна використовувати не лише в мирних цілях, але також для виготовлення ядерної зброї. Хатамі повідомив, що родовища урану знаходяться в центральній частині країни поблизу місцевості Саванд, що за 200 кілометрів від міста Йезд. У містах Ісфахан та Кашан будуються заводи з переробки радіоактивної сировини.

Перебої в подачі електричного струму все більше докучають 65 мільйонам іранців. Офіційна іранська агенція ІРНА повідомила, що уран будуть використовувати винятково в ядерних реакторах АЕС. Для уникнення підозр та непорозумінь, Тегеран запросив інспекторів МАГАТЕ відвідати заводи з переробки та збагачення урану в Ісфахані та Кашані і переконатися, що збагачений уран призначений для атомної електростанції в Бушері, яку Іран будує з допомогою Росії. Вартість будівництва складає 800 млн. доларів, і воно має бути закінчене до початку наступного року. Влада Ірану не виключає будівництва наступних АЕС для задоволення потреб країни в електричній енергії. Іран підписав Договір про нерозповсюдження ядерної зброї.