2004-08-25

Дніпро "намочить" столицю?

Весняний паводок може підтопити околиці Києва

Такої можливості фахівці, які обговорювали цю проблему на засіданні теле-прес-клубу ТРК "Київ", не виключають. За прогнозами Гідрометцентру України, вода може зачепити заплави Дніпра та Десни, Русанівські сади, Осокорки, територію села Троєщина, острови Жуків, Козачий, Ольжин, а також райони, що прилягають до Конча-Заспи.

Щоправда, міненесники заспокоюють, мовляв, масштабним паводок не буде - до небезпечного рівня вода підіймається раз на десятки, а то й сотні років. Останнє ж підняття води до небезпечного рівня було у 70-х роках: тоді вода ледь не дійшла до Подолу, який врятувала від затоплення лише водонапірна дамба, тепер у Києві їх є дві, а отже воду, навіть якщо та й підніметься, удасться стримати, вважають фахівці.

Інше питання - якої якості вона буде, якщо підніметься вище звичайного рівня, і чи буде безпечно її споживати? Адже не секрет, що на береги річок люди викидають безліч побутового сміття. Столична влада в особі начальника Головного управліня з питань надзвичайних ситуацій Київської міської державної адміністрації Віталія Пшеничного переконує, що очистка стічних вод проводиться постійно, і гроші, мовляв, на це з міського бюджету виділяють регулярно. "На очищення стічних вод столиця потребує 1,5 мільйона гривень і ми їх маємо", - запевняє пан Пшеничний.

"Питання очистки у столиці води від комунальних стоків вирішено, а от щодо поверхневих стоків, то Київ і Москва - чи не єдині міста у світі, які мають очисні споруди такого профілю. В межах Києва їх працює на сьогодні 5", - розповів директор державного комунального підприємства з охорони, утримання та експлуатації внутрішніх водойм столиці "Плесо" Микола Щепець. За його словами, вже до 2015 року очисники поверхневих стоків з'являться у Києві практично на кожному водовиводі.

У тому, що кияни питимуть винятково чисту воду, Микола Шепець "УМ" запевнив . Адже у мешканців столиці "про запас" є дві водопровідні станції - Дніпровська та Деснянська, також існують альтернативні джерела води: артезіанські свердловини та бюветні комплекси.