2017-09-12

Держгеонадра працюватимуть з Укрнафтою тільки за прописаними законами

Керівництво Держгеонадр заявляє, що докладає усіх зусиль для законного, правильного і своєчасного продовження ПАТ «Укрнафта» всіх необхідних спецдозволів на видобування корисних копалин. Однак, керівництво Держгеонадр не має наміру порушувати закон на вимогу компанії.

Надання спеціальних дозволів на користування надрами регулюється законодавчими та нормативно-правовими актами про надра, зокрема, Кодексом України про надра, Законом України «Про нафту і газ», Порядком надання спеціальних дозволів на користування надрами, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 30 травня 2011року № 615 (далі – Порядок).

20 липня 2017 року у газеті «Урядовий кур’єр» було опубліковано Постанову Кабінету Міністрів України від 04.07.2017 р. № 519 «Про внесення змін до Порядку надання спеціальних дозволів на користування надрами». якою було постановлено наступне:
«У разі наявності у заявника; заборгованості із сплати рентної плати за користування надрами для видобування; корисних копалин орган з питань надання, дозволу відмовляє у продовженні строку дії дозволу, крім встановленого абзацом дев’ятнадцятим цього пункту випадку. З метою перевірки наявності такої заборгованості орган з питань надання дозволу надсилає відповідний запит органам ДФС, які протягом 15 днів зобов’язані подати відповідну інформацію.
У разі коли за обґрунтованою інформацією, отриманою органом з питань надання дозволу від Міненерговугілля, щодо відсутності технологічної можливості постачання природного газу побутовим споживачам населеного пункту магістральними газопроводами України з родовищ інших газовидобувних компаній, строк дії дозволу продовжується не більш як на один рік для сплати заборгованості із сплати рентної плати без права повторного продовження строку дії дозволу на цих підставах. 

Тим не менш, “Укрнафта” продовжує претендувати на продовження дії спеціальних дозволів на користування надрами терміном на 20 років без виключень.

Окрім того, на момент подання пакетів документів ПАТ «Укрнафта» на продовження строку дії спеціальних дозволів на користування надрами, діяла норма Порядку 615, відповідно до якої, надро користувачеві відмовляється у продовженні строку дії дозволу у разі невиконання програми робіт на ділянках надр, на користування якими заявнику вже надано дозвіл, виявлення порушень правил користування надрами на таких ділянках та невиконання ним умов користування надрами, передбачених дозволом або відповідною угодою.

У ПАТ «Укрнафта» була проведена перевірка та були виявлені значені порушення на ділянках надр.

Попереднім керівництвом Держгеонадр не було вжито своєчасних заходів реагування у зв’язку з наведеною проблематикою.
За короткий термін перебування на службі т. в. о. Голови Держгеонадр всі питання які були не вирішені минулим керівником будуть врегульовані згідно законодавства в найкоротший термін.