2017-12-07

Держгеонадра підготували нову редакцію законопроекту про МСБ

В Державній  службі геології та надр України відбулось засідання Робочої групи з питань внесення змін до Загальнодержавної програми розвитку мінерально-сировинної бази (далі МСБ) України до 2030 року. Напрацьовані відомством зміни будуть направлені на затвердження до Міністерства екології та природних ресурсів України.

Основними положеннями проекту змін МСБ передбачається:
- концентрація робіт на пріоритетних напрямках розвитку мінерально-сировинної бази;
- зосередження державного фінансування дослідження надр, в основному, на пошукових та пошуково-оцінювальних роботах з метою виявлення інвестиційно привабливих об’єктів,
- науково-інформаційне забезпечення усіх стадій робіт, у тому числі через постійний моніторинг тенденцій розвитку світового та українського ринку мінеральної сировини.

Очільник відомства Олег Кирилюк по завершенню засідання Робочої групи пояснив чому так важливо для країни затвердження на законодавчому рівні Загальнодержавної програми розвитку мінерально-сировинної бази України до 2030 року:

«Дбаючи про національні інтереси України та її економічну незалежність, підвищення добробуту громадян, потрібно максимально забезпечити державну мінерально-сировинну базу ресурсами власного видобутку. В надрах нашої країни виявлено майже 20 тис. родовищ, за 98 видами мінеральної сировини мають промислове значення і обліковуються в державному балансі запасів корисних копалин, більше 3000 родовищ розробляється. З видобутком і використанням корисних копалин пов’язано 48% промислового потенціалу країни і до 20% її трудових ресурсів. Ці показники дуже близькі до показників розвинутих країн з потужною гірничодобувною промисловістю. Прийняття Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про затвердження Загальнодержавної програми розвитку мінерально-сировинної бази України на період до 2030 року» забезпечить законодавче врегулювання подальшої ефективної розбудови мінерально-сировинної бази держави і означатиме, що Україну чекатимуть позитивні зміни. Ми внесли всі зауваження та пропозиції до законопроекту і далі цей документ повинні розглянути у Мінприроди».

Довідка: 
Мінерально-сировинна база - сукупність розвіданих і попередньо оцінених запасів корисних копалин і супутніх компонентів, що може бути застосована в галузях економіки за умови отримання економічної вигоди на рівні, достатньому для провадження розширеного виробництва з метою забезпечення економічної безпеки держави.