2006-02-15

Алмази - не міф, але...

Запущена на початку нинішнього року міністром екології та навколишнього середовища Павлом Ігнатенком інформація про величезні родовища алмазів, начебто знайдених у Кіровоградській області, котрі за якістю не поступаються всесвітньо відомим сибірським та африканським родовищам, спочатку сприймалася як міф.

Однак головний геолог Кіровоградської геологорозвідувальної експедиції N 37 Микола Кир'янов заявив, що нинішнього року його відомство займатиметься насамперед проектуванням розробки родовищ золота, урану та алмазів.

За його словами, торік Кіровоградська геологорозвідувальна експедиція N 37 підготувала звіти про поклади алмазів та літію у Кіровоградській області. А в нинішньому році виділять кошти на фінансування розвідки покладів алмазів у Кіровоградській області. Тож головним завданням ГРЕ N 37 у новому році буде виявлення промислових ділянок на родовищі у Кіровоградському рудному районі.

"До проектів розробки родовищ увійдуть матеріали геологічної розвідки, кошторис робіт, креслення, розрахунки тощо. Фінансуватися розробка проектів буде за рахунок державного бюджету. І головне, що ми довели: промислова розробка цих родовищ, і, зокрема, родовища алмазів - реальна справа", підсумував Микола Кир'янов.

Такий оптимізм не може не радувати. Та знову-таки, розвідка і промисловий видобуток - надто різні речі. Цю відстань від першого до другого можна долати десятки років. І гучних заяв вистачить ще не на одні вибори. Тож чи не рано кричати "Ура!"?