Звіт про платежі на користь держави (ІПВГ): типові питання щодо подання звітності

21 серпня 2024 року пройшов другий онлайн-тренінг для представників видобувних компаній, присвячений новим можливостям і функціоналу Електронної системи подання та аналізу звітності Ініціативи прозорості видобувних галузей (ІПВГ) в Україні https://eiti.gov.ua/. Захід зібрав представників видобувних компаній, команди технічного доопрацювання системи, а також представників Міністерства енергетики України, підкреслюючи важливість цифровізації процесу звітування.

З вітальним словом до учасників заходу звернулася керівниця експертної групи ІПВГ Міністерства енергетики України Оксана Колосова: “Спільно із БГ ІПВГ були підготовлені пропозиції щодо внесення змін до форм звітності, а також доповнення цих форм новими наборами даних. Відповідний проєкт Постанови вже подано на розгляд центральних органів виконавчої влади і оприлюднено на офіційному сайті Міністерства енергетики.” 

Варто відзначити, що частину із запропонованих змін до форм звітності ІПВГ вже реалізовано на Порталі ІПВГ у тестовому режимі та були розглянуті протягом тренінгу. Разом з тим Оксана Колосова закликала учасників ознайомитися з проєктом Постанови та, за потреби, надати свої коментарі. 

Якщо ж ваша компанія ще не встигла ознайомитися з оновленнями Порталу ІПВГ, зокрема форм звітності, запрошуємо дізнатися більше у статті за результатами  попереднього тренінгу цього року за посиланням: https://nova-energiya.org/zvit-pro-platezhi-na-korist-derzhavi-ipvg-novi-mozhlivosti-ta-osoblivosti-zvituvannya-u-2024-roci/ 

Цікаво, що під час тренінгу учасники мали змогу не лише дізнатися про оновлення, але й обговорити їх безпосередньо з експертами. Всі питання, що виникли при підготовці Звіту (Консолідованого звіту) про платежі на користь держави під та в процесі заходу, було оперативно розглянуто у  атмосфері відкритого діалогу, відповідно до принципів ІПВГ.

Активне обговорення викликало питання відношення КБВ (кінцевих бенефіціарних власників) до політично значущих осіб.

За результатами заходу Команда ГО “НОВА Енергія” зібрала найпоширеніші питання-відповіді, які допоможуть новачкам краще орієнтуватися при використанні Порталу ІПВГ вперше, а досвідченим користувачам — впевненіше почуватися під час подання чергової звітності. 

Що вам потрібно знати для подання звітності через Портал ІПВГ?

Якщо ваша компанія ще не подавала звітність через Портал ІПВГ, зараз саме час це зробити! Ось кілька типових питань, з якими стикаються користувачі:

  1. За які періоди варто подати Звіт про платежі на користь держави?

Рекомендується подати звіти за 2021, 2022 і 2023 роки. 2021 рік важливий для внесення в електронну систему, оскільки через війну звірка даних не проводилася. 2022 рік актуальний для валідації України за міжнародним Стандартом ІПВГ. Звіт за 2023 рік дозволить Вам бути впевненими, що Дані подано коректно і відповідно до вимог Закону “Про ІПВГ”.

  1. Чи існують методичні рекомендації, які можуть допомогти у заповненні форми? 

Методичні рекомендації доступні на сайті ІПВГ і постійно оновлюються за посиланням: https://eiti.gov.ua/pro-iniciativu-prozorosti/poryadok-zvituvannya/ 

  1. Що можна вважати повноцінною подачею Звіту про платежі на користь держави? 

Повноцінна подача включає заповнення всіх частин звіту, навіть тих, де немає даних. До звіту обов’язково додаються документи, що підтверджують повноваження особи, яка підписує звіт, аудиторський висновок (якщо є) та спеціальні дозволи й угоди. У воєнний час ці документи слід сканувати й завантажувати окремими файлами у форматі PDF.

  1. Чи можна додавати файли спецдозволів якщо звіт за 2023-й рік вже підписаний?

Якщо звіт вже підписаний, Вам потрібно звернутися до технічного адміністратора, щоб він додав файли спецдозволів до ваших документів. Самостійно це зробити неможливо.

  1. Чи можна не подавати форми, які не застосовані чи інформація для яких відсутня? 

Навіть якщо у вас немає даних у деяких формах, їх потрібно подати з нульовими значеннями. Система дозволяє вибрати чекбокс “Діяльність у звітному періоді відсутня”, після чого вона автоматично заповнить форми необхідними даними.

  1. В яких одиницях вимірювання потрібно подавати відомості та скільки знаків після коми відображати? 

Всі суми вказуються в тисячах гривень. Система дозволяє відображати тільки два знаки після коми. 

  1. Як визначити чи належить особа до політично значущих? 

Визначення політично значущих осіб наведене у статті 1 Закону України Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення. Статус політично значущої особи є пожиттєвим, навіть після того, як особа залишила відповідну посаду.

Тренінг став корисним як для нових користувачів Порталу ІПВГ, так і для досвідчених компаній, які прагнуть вдосконалити свої навички. Активна участь усіх присутніх допомагає зміцнити прозорість у видобувних галузях та підвищити довіру до системи. Тож не відкладайте на потім — подавайте звітність через Портал ІПВГ вже зараз!

Захід проведено ГО «НОВА Енергія»  за підтримки Уряду Німеччини в рамках проєкту “Ефективне державне управління завдяки GovTech та прозорості”, що реалізується Німецьким Товариством Міжнародного співробітництва (GIZ) ГмбХ, у партнерстві з Директоратом ресурсоефективної трансформації Міністерства енергетики України та Багатосторонньою групою ІПВГ.