Якість поверхневих вод басейнів річок Західного Бугу та Сяну у вересні 2024 р.

Згідно зі спостереженнями Басейнового управління водних ресурсів річок Західного Бугу та Сяну, у вересні 2024 р. проводився моніторинг якості поверхневих вод на 23-х затверджених пунктах спостережень у межах української частини басейну р. Вісли (у т. ч. на 17-ти створах суббасейну Західного Бугу і на 6-ти – в межах суббасейну Сяну).

Аналізи якості води включали визначення фізико-хімічних та хімічних показників якості води (у т. ч. вмісту органічних і біогенних речовин, пестицидів, важких металів, поліароматичних і галогенованих вуглеводнів, алкілфенолів, трихлорбензолів, медикаментів).

Згідно з програмою державного моніторингу, в межах української частини басейну р. Вісли знаходиться 8 пунктів спостереження на транскордонних ділянках та один створ – в місці питного водозабору.

Найкраща якість води спостерігалася в озері Світязь.
Найгірша якість води виявлена:
– у р. Полтві – за вмістом розчиненого кисню, органічних, біогенних речовин, СПАР, пестицидів і важких металів;
– у р. Західний Буг нижче гирла р. Полтви – за вмістом органічних, біогенних речовин і пестицидів;
– у р. Свині (нижче м. Жовква) – за вмістом органічних та біогенних речовин;
– у р. Маруньці (нижче м. Винники) – за вмістом органічних і біогенних речовин, поліароматичних вуглеводнів;
– у р. Малехівці (с. Малехів) – за вмістом органічних речовин.

Порівняно з попереднім звітним періодом (серпень 2024 р.) погіршилася якість води у більшості річок: у р. Полтві, р. Золочівці, р. Малехівці, р. Маруньці, р. Яричівці, р. Раті, р.Мощанці, р. Свині, р. В’яр, р. Завадівці та р. Рибній. Крім того зросли концентрації пестицидів у р. Західний Буг (найбільшою мірою від м. Буська до прикордонної ділянки). Якість води р. Шкло покращилася, а в р. Вишні і в озері Світязь – суттєво не змінилася.