В Лівії зупинилось більше половини видобутку нафти

В Лівії зупинилось більше половини видобутку нафти, або близько 700 тис. барелів на добу станом на четвер, а експорт з декількох портів був зупинений через протистояння між конкуруючими політичними силами, передає Reuters.

Національна нафтова корпорація Лівії (NOC), яка контролює нафтові ресурси країни, заявила в четвер, що середній видобуток нафти в середу, 28 серпня, становив 591 тис. барелів на добу. У липні Лівія видобувала близько 1,18 млн барелів на добу. Загальні втрати за останні три дні після закриття нафтових родовищ склали 1,505 млн барелів на суму близько $120 млн, додали в NOC.

Криза навколо контролю над Центральним банком Лівії загрожує новим витком нестабільності в країні. Східні угрупування пообіцяли не видобувати нафту доти, доки міжнародно визнана Президентська рада та Уряд національної єдності в Тріполі не повернуть на свою посаду ветерана центрального банку Садика аль-Кабіра.

Президентська рада на чолі з Мухаммедом аль-Менфі заявила 18 серпня, що звільняє Кабіра, але цей крок був відкинутий східним парламентом, Палатою представників, і силами східного командувача Халіфи Хафтара, що називаються Лівійською національною армією.

Порти Ес-Сідра, Брега, Зуейтіна і Рас-Лануф зупинили експортні операції в четвер, повідомили Reuters два інженери в портах. У четвер чотири судна завантажили по 600 тис. барелів нафти в східному регіоні, на який припадає основна частина експорту країни.

Видобуток на родовищах, що контролюються Waha Oil Company, дочірньою компанією Національної нафтової корпорації Лівії, впав з 280 тис. барелів на добу до 150 тис. барелів на добу і, як очікується, продовжить падати, повідомили інженери агентству Reuters у четвер. За словами інженерів, видобуток також зупинено або скорочено на родовищах Шарара, Сарір, Абу-Аттіфель, Амаль і Нафура.

За оцінками консалтингової компанії Rapidan Energy Group, втрати видобутку можуть сягнути від 900 тис. до 1 млн барелів на добу і тривати кілька тижнів.

Політична ситуація в Лівії не була стабільною після повалення багаторічного лідера Муаммара Каддафі в 2011 році за підтримки НАТО. Розкол на схід і захід між ворогуючими політичними силами стався ще в 2014 році. Найдовша велика зупинка видобутку в Лівії сталася в 2020 році і тривала вісім місяців.