Україні важлива підтримка міжнародних партнерів для реалізації комплексних заходів із водозабезпечення 42% своєї території

На цьому наголосив заступник Міністра захисту довкілля та природних ресурсів України з питань європейської інтеграції Євгеній Федоренко у відеозверненні до учасників глобальної водної конференції “Всесвітній тиждень води”, яку  проводить Стокгольмський міжнародний інститут води з 25 по 29 серпня (SIWI). Серед тематичних заходів –  дискусійна панель “Аналіз стійкості: зв’язок гуманітарної діяльності та розвитку для водопостачання в Україні”, організована Представництвом ЮНІСЕФ в Україні.

Євгеній Федоренко зазначив, що поки світ говорить про воду як запоруку майбутнього, 6-те червня 2023 року стало новою точкою відліку життя в Україні. Тоді росіяни підірвали греблю Каховської ГЕС. Україна втратила 18 кубокілометрів води. Без водопостачання лишилось 1,6 млн людей у 164 населених пунктах України. 

“З перших днів катастрофи Уряд України почав шукати рішення, щоб забезпечити водою людей. Для того, щоб вирішити проблему системно та остаточно, 20 серпня цього року схвалено Програму комплексного водозабезпечення територій, які зазнали впливу воєнних дій, на період до 2030 року. Вона стосується 9 регіонів –  Дніпропетровської, Донецької, Запорізької, Луганської, Миколаївської, Кіровоградської, Одеської, Харківської та Херсонської областей”, – розповів заступник Міністра. 

Програмою передбачено перекидання щороку 800 млн куб. м води в маловодні регіони та акумуляцію 1,6 млрд м3 запасів води. Це дозволить забезпечити водою 3,9 млн людей, а після деокупації українських територій – до 9 млн людей.

“На реалізацію всіх запланованих заходів Україні потрібно 54,187 млрд гривень. І у цій справі не обійтися без допомоги міжнародних партнерів. Ми вдячні UNICEF, який вже надав допомогу на 67 млн$ у 2022-2024 роках. Це обладнання, реагенти для очищення води, відновлювальні роботи та буріння свердловин, доставлення питної води тощо. Вже маємо домовленості з Європейським інвестиційним банком про фінансування будівництва водогону до Миколаєва. Проєкт стартує у наступному році. Ми вдячні всім міжнародним партнерам, які сьогодні поряд з Україною. Впевнено можемо сказати, що у нас багато друзів та однодумців, які допомагають вистояти.  Зусилля більшості – це найкраща гарантія досягнення спільної мети”, – зазначив Євгеній Федоренко.