У Великій Британії 19 % запасів води втрачається, не доходячи до кранів клієнтів

У звіті «Водні ресурси 2023-2024 рр.: аналіз річних показників використання водних ресурсів водної галузі», опублікованому 7 жовтня на урядовому цифровому сервісі Великобританії, оцінюються річні дані про роботу водопровідних компаній у порівнянні з їхніми планами управління водними ресурсами (WRMP), які включають кроки щодо зменшення витоків, встановлення лічильників тощо.

До 2050 року для підтримки зростаючого населення, економіки, виробництва продуктів харчування та захисту навколишнього середовища щодня буде потрібно додатково 5 мільярдів літрів води.

Агентство з навколишнього середовища вимагає від водопровідних компаній розробити плани щодо забезпечення безпечного та сталого водопостачання, що при їхній реалізації призведе до підвищення стійкості проти екстремальної посухи, захисту навколишнього середовища та підтримки економіки в цілому.

Основні висновки звіту:

Витоки: 19 % запасів води все ще втрачається, не досягаючи споживачів. У звіті розбиваються дані про втрати води за водопровідними компаніями. Промисловість повинна забезпечити скорочення витоків, особливо в умовах зміни клімату, коли екстремальні температури роблять труби більш схильними до розривів.

Готовність до посухи: хоча рік вологої погоди означав відсутність проблем із посухою у 2023/24 роках, деякі водопровідні компанії все одно не матимуть достатнього запасу води в деяких районах у разі посухи. Оскільки екстремальні погодні явища стають частішими, необхідні термінові дії для створення нових схем постачання та забезпечення їх готовності до сильних посух.

Зменшення попиту: Закон про навколишнє середовище встановив ціль скоротити використання води в Англії на 20 % на душу населення до 2037-38 років порівняно з рівнями 2019-2020 років. Станом на цей рік відбулося скорочення на 3,6 %. Лічильники відіграють ключову роль у впливі на поведінку споживачів і зменшенні використання води домогосподарствами. Наразі лічильники води встановлено приблизно у 60 % домогосподарств.

Міністр водних ресурсів Емма Харді відзначила: «У міру погіршення кліматичної кризи та збільшення тиску на наші водопровідні системи ми повинні виправити нашу зламану водопровідну інфраструктуру, щоб забезпечити стабільне водопостачання в майбутньому… Ми вжили негайних заходів для перезавантаження водної галузі, включаючи представлення нашого нового законопроекту про воду (спеціальні заходи), щоб посилити регулювання та надати органам регулювання води широкі повноваження для притягнення компаній до відповідальності. Ми також ставимо клієнтів у центр нашого підходу, подвоюючи компенсацію у разі зриву поставок».