У Львові стартував IX Lviv Eco Forum

1 жовтня у Львові в межах платформи Українського Тижня Стійкості, розпочався IX Lviv Eco Forum 2024. Цьогорічні гасла – «Разом до стійкості» та «Управління відходами». Форум об’єднав українських та міжнародних експертів, представників української влади, місцевих громад, міжнародних організацій та бізнесу, щоб обговорити ключові виклики, з якими стикаються громади в умовах війни.

Начальник Львівської ОВА Максим Козицький розповів, наскільки львівщина готова до опалювального сезону, а також про реалізацію програми Interreg NEXT «Польща Україна 2021-2027»:

“В межах програми Interreg NEXT «Польща Україна 2021-2027» на Львівщині профінансують 7 проєктів на суму понад 6,5 млн євро, які стосуються реконструкції або будівництва очисних споруд та каналізаційних і водопровідних мереж. Водночас вирішуємо цю проблему і силами обласного бюджету, бо стан таких споруд напряму впливає на стан здоров’я людей, які живуть поруч. Так, цьогоріч на будівництво, реконструкцію та ремонт очисних споруд скерували 24,6 мільйонів гривень. Йдеться про такі споруди у Міженці, Пасіках Зубрицьких, Рудках, Стрию та Сприні”, – зазначив М. Козицький.

Протягом двох днів, 1-2 жовтня, учасники форуму обговорюють нагальні питання життєзабезпечення громад під загрозою енергетичних блекаутів, зосереджуючись на системах водо- та теплопостачання.

2 жовтня Lviv Eco Forum 2024 продовжується дискусіями на тему «Управління відходами». Цей захід стане основною платформою для обговорення рішень, спрямованих на реформування системи управління відходами в містах України та впровадження екологічно безпечних підходів. Особливе місце в обговореннях присвятять відходам від військових дій.

Особливу увагу приділять зміцненню співпраці між Україною та країнами ЄС, які вже надають допомогу у відновленні інфраструктури.

Т.в.о. директора департаменту екології та природних ресурсів Львівської ОДА Оксана Війтик наголосила, що в умовах нестабільної зими та ризиків енергетичної кризи питання стійкості громад і забезпечення базових потреб, таких як вода, стає критичним: «Ми прагнемо зробити нашу область екологічно стійкою та енергоефективною, областю, де впроваджуватимуть нові технології, які нам допоможуть не лише впоратися з поточними викликами, але й підготуватися до майбутнього».

Крім обговорень, форум також надає простір для бізнес-спілкування. Учасники можуть представити свої проєкти у виставковій зоні, налагодити нові партнерства та зміцнити зв’язки у сфері водопостачання та енергетики.

Перший заступник Голови Держводагентства Наталія Латиш розповіла про розроблену Держводагентством і затверджену Урядом Державну цільову програму комплексного водозабезпечення територій, які зазнали впливу воєнних дій, на період до 2030 року. 

Програма ставить перед собою завдання підвищити рівень гарантування доступу населення до відновлюваних, безпечних та економічно доступних джерел води на територіях, що зазнали впливу воєнних дій. 

Програма є важливим документом для підвищення рівня водної безпеки та зниження ризиків, пов’язаних з доступом населення і суб’єктів господарювання до водних ресурсів належної якості.

Заходи Програми передбачають 3 ключові завдання, що включають 60 заходів вартістю 54,19 млрд гривень. Реалізація планується на території 9 областей на період до 2030 року.

Програмою передбачено здійснення заходів за такими завданнями:

• спорудження систем водозабезпечення. Заплановано будівництво водопроводів, відновлення та модернізація каналів тощо;

• будівництво, реконструкція та капітальний ремонт гідротехнічних споруд, розчищення та регулювання русел річок і водойм;

• залучення підземних вод для диверсифікації джерел водозабезпечення.

Реалізація Програми створить умови для відновлення економіки на постраждалих від війни територіях. 

Держводагентство відкрите до діалогу та співпраці у сфері водозабезпечення та вважає за необхідне мобілізувати фінансові ресурси для їх ефективного спрямування у водозабезпечення потреб людей та економіки.