У Арбузова й Курченка знайшли вугільний бізнес на Чукотці

Колишній голова НБУ Сергій Арбузов і колишній "младоолігарх" Сергій Курченко мають вугільний бізнес на Чукотці в Росії. Про це йдеться в розслідуванні російського видання Кедр.Медіа і громадської організації "Арктида". Вони називають українців-утікачів власникам кіпрської Prontoservus Limited, яка через ще одну кіпрську фірму BS Chukchi Investments отримує роялті від продажу вугілля з родовища Амаам Берингівського кам'яновугільного басейну на Чукотці.

Видобуванням вугілля до недавнього часу займалася група компаній, пов'язана із зареєстрованою в Австралії фірмою Tigers Realm Coal (TIG).

У 2023 році TIG видобула рекордні 1,6 млн тонн сировини – на 56% більше, ніж у 2021-му, до початку повномасштабного російського вторгнення в Україну. За цей же період обсяг проданого вугілля збільшився на 39%, а виторг – на 35%. Основні клієнти TIG знаходяться в Китаї. Компанія також заявляла про плани співпраці з індійськими та в'єтнамськими покупцями. У тому ж 2023 році після попередження від австралійського управління з санкцій TIG оголосила про продаж своїх російських активів за $49 млн місцевій компанії "АПМ-Інвест" Марка Бузука (інвестор Архангельського морського торгового порту).

АПМ-Інвест придбала Берінгпромвугілля (основний видобувний актив), Берінгвугільвест (керуюча компанія), Північно-Тихоокеанську вугільну компанію (геологорозвідка), Порт вугільний (порт Берингівський для відвантаження вугілля), Берінгпромсервіс (сервісна компанія).