Стан Сейму та Десни

27 вересня переміщення забруднення у Київській області не фіксується, повідомляє офіційний телеграм-канал Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України. Якість води на річці Десна у місцях водозаборів Києва та Броварів у межах норми. Спостерігається стабілізація ситуації у нижній течії річки Десна, показники якості води коливаються та перебувають на рівні значень попередньої доби. Розчинений кисень у воді всіх відібраних проб – в межах норми. 

Перевищень за вмістом пестицидів, поліароматичних вуглеводнів, летких органічних сполук, а також важких металів не виявлено. Загибелі риби не виявлено. По азоту амонійному, нітритах та хлоридах перевищень не зафіксовано.

🔹Щодо річки Сейм, на Сумщині — спостерігається покращення показників якості води біля с. Чумакове. Показник хімічного споживання кисню знизився у всіх пунктах спостережень: у с. Мутин та с. Озаричі з 40,6 та 69,4 до 32,8 та 54,6 міліграм на дециметр кубічний. Забруднення, яке фіксується на ділянці с. Мутин – с. Озаричі стало менш концентрованим. Розчинений кисень підвищився та у пункті с. Чумакове досягнув норми не менше 4 міліграм на дециметр кубічний, у пунктах с. Мутин та с. Озаричі перебуває в межах значень 1,12-3,51 міліграм на дециметр кубічний, що нижче норми.

За останню добу відбувається розбавлення повторного забруднення, воно практично не переміщується і знаходиться на ділянці поблизу с.Максаки.

🔹На Чернігівщині спостерігається  поступове покращення якості води р. Сейм в межах Чернігівської області. У місті Батурин зменшилися показники  перевищення по хімічному споживанню кисню. Розчинений кисень дещо зріс у місті Батурин та селі Долинське та становить 0,70 – 0,97 міліграм на дециметр кубічний. По азоту амонійному, нітритах, фосфатах та хлоридах перевищень не виявлено. 

🔹Результати вимірювань проб води р.Десна на Чернігівщині свідчать, що розчинений кисень майже у всіх контрольних пунктах – у межах норми, знизився лише  у с. Велике Устя. Хімічне споживання кисню знизилося і становить 35-40 міліграм на дециметр кубічний при нормі 30 міліграм на дециметр кубічний на ділянці с. Велике Устя – с. Максаки. Вміст азоту амонійного, нітритів, фосфатів та хлоридів не перевищує нормативні значення.

За результатами вимірювань пріоритетних забруднюючих речовин проб води річок Сейм та Десна у Сумській та Чернігівській областях, перевищень екологічних нормативів якості за вмістом пестицидів, летких органічних сполук, а також важких металів не виявлено.