Справу щодо гідротехнічних споруд повернуто на новий розгляд

Керівник Хмільницької окружної прокуратури Вінницької області у вересні 2023 року звернувся до суду з позовом до Фермерського господарства “Влад” та просив:

– визнати незаконними та скасувати рішення СФГ «ВЛАД» згідно з яким вирішено викупити майно на суму майже 230 тис грн, та рішення відповідно до якого затверджено перелік викупленого майна у пайовиків та передано СФГ «ВЛАД»;

– скасувати рішення щодо державної реєстрації права власності за СФГ «ВЛАД» на гідротехнічні споруди, у с. Марківці Вінницької обл. та припинити право приватної власності на вказані об’єкти.

Позов аргументований тим, що при затвердженні переліку майна та передачі його СФГ «ВЛАД» спілкою співвласників порушено законодавчі обмеження та протиправно передано юридичній особі гідроспоруди, щодо розпаювання яких діє пряма заборона.

Рішенням Господарського суду Вінницької області у задоволенні позову відмовлено, апеляційний суд постановив відмовити у задоволенні позову.

Згодом перший заступник керівника Вінницької обласної прокуратури звернувся до Верховного Суду з касаційною скаргою, в якій просить скасувати рішення судів попередніх інстанцій та задовольнити позовні вимоги. У відзиві на касаційну скаргу відповідач вказує на безпідставність доводів скаржника та просить залишити без змін оскаржені судові рішення.

Верховний Суд дійшов висновку, що касаційна скарга підлягає частковому задоволенню та постановив постанову Північно-західного апеляційного господарського суду скасувати, а справу передати на новий розгляд.