Ще два газові родовища змінюють власника?

 NADRA.INFO: Два вуглеводневі обʼєкти – площа Смолянинівська (Луганська обл.) і родовище Володимирівське (Сумська обл.) – імовірно, перебувають у процедурі відчуження спеціальних дозволів на користування надрами. Таке припущення випливає з даних Державної служби геології та надр України про заяви, отримані регулятором щодо ділянок надр. 

Так, у липні-серпні 2024 р. із заявами щодо Смолянинівської площі і Володимирівського родовища до Держгеонадр звернулося ПП «Югспецстрой»*, яке, за даними Служби, ще в липні не було надрокористувачем:

Дані Держгеонадр

Водночас, як свідчать дані Публічного аудиту надрокористування, спецдозволи на згадані ділянки надавалися іншій компанії – ПрАТ «Техноресурс»** (за даними YouControl, товариство має відношення до «Бурізма Груп» Миколи Злочевського).

Саме Техноресурс був власником спецдозволів станом на липень:

  • № 5371 – на родовище Володимирівське (видобування; газ природний (бутани, етан, пропан), газ, розчинений у нафті, нафта, конденсат);
  • № 6015 – на площу Смолянинівська (видобування; газ природний (бутани, етан, пропан), газ сланцевих товщ, газ, розчинений у нафті, нафта, конденсат, газ центрально-басейнового типу). Площа знаходить на тимчасово окупованій території між містами Сєвєродонецьк і Новоайдар. Термін дії спецдозволу – до 2034 р..

Отримати коментарі сторін імовірної угоди не вдалося.

Відчуження спецдозволів на користування надрами (т.з. вільний обіг прав користування ділянками надр) дозволено з 28.03.2023 змінами до Кодексу України про надра. Першим спецдозвіл відчужило ТОВ «ВКФ «Велта». NADRA.INFO писали і про інші випадки зміни власників спеціальних дозволів на користування надрами (читайте також тут). Нещодавно стало відомо про зміну користувача Корецького родовища гранітів, а також про продаж спецдозволів компаніями Трендс Сістем і Моторонівський ГЗК. Також читайте про спробу відчужити спецдозвіл без згоди власника компанії-надрокористувача.

* – ПП «Югспецстрой» має статутний капітал 300 грн, зареєстровано в м. Татарбунари (Одеська обл.). Компанію з травня 2024 р. контролює Любов Ткаченко (раніше – Андрій Ткаченко). Спецдозволами на користування надрами підприємство не володіє, орендувало майно НАК «Надра України» (джерело). 

** – ПрАТ «Техноресурс» (статутний капітал 256 250 грн) зареєстровано в Києві. Учасниками товариства є ТОВ «Прикладна електроніка» Євгена Любченка і три кіпрські компанії: MERNALIX INVESTMENTS LTD, NAVARO DEVELOPMENT LIMITED, DUXTON HOLDINGS LIMITED (YouControl). NAVARO DEVELOPMENT і DUXTON HOLDINGS володіють частками в ПрАТ «Товкачівський ГЗК», який має відношення до групи Приват Ігоря Коломойського і Геннадія Боголюбова (YouControl).