2011-05-16

«Знижку на газ Україна зможе отримати не раніше 2012 року», – експерт

«Російській Федерації дуже вигідний нині діючий контракт на постачання газу в Україну. Саме тому РАТ «Газпром» зробить все, щоб нова формула визначенні ціни на «блакитне паливо» вступила в дію не раніше 2012 року», - вважає голова Української асоціації виробників альтернативного твердого палива Іван Надєїн.

Це підтверджують слова прем’єр-міністра України Миколи Азарова про максимальне скорочення Україною об’ємів закупівель газу у другому півріччі 2011 року.

«В цьому році вже буде складно щось змінити. Росія з самого початку висуває складні для виконання умови, як, наприклад, вступ в Митний союз чи створення спільного підприємства між НАК «Нафтогаз України» та РАТ «Газпром». Їм поспішати немає куди, оскільки ціна на газ постійно зростає і навіть з врахуванням знижки в другому півріччі 2011 р. для України вона перевищить $400 за 1 тис. куб. м.

Пішовши на поступки зараз, Росія втратить мійльони доларів прибутку, саме тому якщо перемоини і будуть проходити успішно, змін варто очікувати не раніше наступного року», -відзначає експерт.

Між тим, початок перемовин НАК «Нафтогаз України» з італійською нафтовою компанією Eni.s.p.a. відносно розвідки і видобутку вуглеводнів в Україні, плани будівництва LNG-терміналу і бажання збільшити частку відновлювальної енергетики в енергобалансі країни до 10% в 2015 р. говорять про те, що влада вкрай стурбована зниженням рівня залежності України від постачання російського газу.

«За стіл перемовин треба сідати з сильною позицією, а щоб досягнути цього, потрібно диверсифікувати постачання енергоресурсів в Україну. Це те, про що говорять всі роки незалежності, але реально до чого тільки почали приступати», - говорить Іван Надєїн.

За словами Івана Надєїна, після реалізації ряду проектів, до 2016-2018 рр. Україна зможе імпортувати не більше 10 млрд. куб. м. газу з Росії проти сьогоднішніх 35-40 млрд. куб. м.

«Простий приклад - ККД котелень дуже часто не перевищує 50-60%. Наприклад, в одному з районів Одеської області, де нещодавно побували наші експерти, ККД старих котлів складає 35%, вони працюють по 40-50 років. І так по всій країні. Я вже не кажу про втрати в тепломережах і дуже високий показник енергоємності українського ВВП в розмірі 0,63 кг. умовного палива на одну гривню ВВП, який майже вдвічі більший, ніж в США, Франції, Німеччині. Іншими словами, у нас є за рахунок чого скорочувати імпорт дорого російського газу. Простий приклад – в Україні щорічно на полях спалюється близько 10 млн. тонн соломи. Якщо використати її в якості сировини для виробництва твердого біопалива, це дозволить зекономити близько 4 млрд. куб. м. газу. І це тільки один напрям, а ще ж є ряд інших, які можуть допомогти знизити нашу енергетичну залежність від Росії», - підсумовує експерт.

Українська асоціація виробників альтернативного твердого палива