2020-08-12

Зниження витрат на буріння цього разу не призведе до росту видобутку сланцевої нафти

Виробники сланцевої нафти в США виявилися на роздоріжжі. Вони різко знизили витрати на буріння і можуть тепер збільшити видобуток, обрушивши світові ціни на нафту. Однак з не меншою ймовірністю вони можуть використовувати гроші, отримані за рахунок зниження виробничих витрат, для виплати боргу, передає Bloomberg.

За словами аналітиків Macquarie Group Ltd, виробники, що працюють в Пермському басейні, знизили витрати на буріння нових свердловин приблизно на 20%. Якщо виробники сланцевої нафти дійсно знайшли спосіб добувати сировину при рівні цін менш $ 40 / бар., це може мати негативні наслідки для світових цін, відзначається в аналітичній записці Macquarie.

У минулі роки економія за рахунок підвищення ефективності буріння підштовхувала виробників збільшувати обсяги видобутку. Але на цей раз вони, ймовірно, будуть використовувати додаткові кошти для виплати дивідендів і погашення боргу, вважає аналітик BloombergNEF Тай Лю.

Деякі індикатори вказують на те, що період зниження нафтовидобутку може затягнутися. Буріння нафтових свердловин минулого тижня впало до 15-річного мінімуму, сигналізуючи про фундаментальне зрушення в галузі, яка нещодавно прагнула зростання виробництва. Тепер нафтогазові компанії бурять нові свердловини тільки для того, щоб запобігти падінню видобутку.