2021-10-27

Журналісти з’ясували які корисні копалини видобувають на Вінничині за допомогою Єдиного реєстру ОВД

Журналісти Вінниця.інфо за допомогою Єдиного реєстру оцінки впливу на довкілля з’ясували які надра видобувають на Вінничині. 

За інформацією, що містить Єдиний реєстр ОВД, за запитом Вінницька область знайдено 138 спецдозволів на користування надрами. Переважно видобутком корисних копалин з надр вінницької землі займаються місцеві підприємства.  Серед дозволів є не лише такі, що дають право видобувати корисні копалини протягом 5-10 років, але й ті, що є дійсними протягом 20 років.

На 20 років спеціальний дозвіл на користування надрами отримали «Приватна виробничо-комерційна фірма «АННА» (видобуває мінеральну воду в родовищі "Садківецьке") та ПП «Гранітресурс», що займається видобутком граніту, гранодіориту та діориту на родовищі «Жаданівське», що на околиці села «Жадани» Іллінецького району. Обидва дозволи діятимуть до 2041 року. 

Відповідно до повідомлення у реєстрі ОВД ПрАТ «Глуховецький гірничозбагачувальний каоліновий комбінат» видобуватиме первинні каоліни для виробництва збагачених каолінів, а також піски-відсіви для використання у тонкій кераміці, благоустрої і рекультивації.

Видобуватиме первинні каоліни і ПрАТ «Турбівський каоліновий завод». Видобуток підприємство здійснюватиме на Пляхівському родовищі.

ТОВ «Компанія «ОРТУС» до 2041 року видобуватиме вапняк на родовищі «Дмитрашків – Трудівське» в 0,5 кілометра від села «Дмитрашківка» Тульчинського району. Відходи розпилювання вапняків використовуватимуть у виготовленні вапнякового меліоранту для розкислення ґрунтів.

Центральний військовий клінічний санаторій «Хмільник» протягом 20 років, до 2040 року, качатиме воду мінеральну радонову на родовищі Хмільницьке на 11 свердловинах.

АТ «Укрзалізниця» також повідомила про планову діяльність. А, саме, видобування мінерально-радонових підземних вод Острівного родовища для бальнеологічно-лікувального застосування у своєму виробничому структурному підрозділі ВСП «Санаторій «Медичний центр реабілітації залізничників».

Мінеральну радонову воду використовуватимуть, зокрема, для гідромасажних мінеральних ванн і для басейну підводного вертикального витягування хребта.