2016-06-14

Землі після незаконного видобутку бурштину потребують негайної рекультивації

Як повідомили Держгеонадра Geonews.com.ua відбулась профільна нарада при Державній службі геології та надр України. На ній експерти, які входять до робочої групи, обговорили проект постанови Кабінету міністрів України «Про реалізацію пілотного проекту щодо рекультивації земель лісогосподарського призначення, порушених внаслідок незаконного видобування бурштину».

Учасники детально обговорили проект нормативно-правового акту та деталі, які потрібно доопрацювати. Виконавцями пілотного проекту є два державних підприємства «Бурштин України» та «Укрбурштин».

«Рекультивація – це, по суті, культура користування надрами. І не просто культура, а раціональний, правильний спосіб видобування каменю! Не варварський, який ми зараз спостерігаємо. Це фундаментальна річ при користуванні нашими народними надрами. Щоб завтра ми могли говорити про хоч якісь перспективи розвитку галузі, соціальні гарантії місцевих жителів (робочі місця, наповнення місцевого бюджету), сьогодні ми говоримо про реалізацію пілотного проекту щодо рекультивації земель, які пошкоджені через незаконне видобування бурштину», – сказав під час засідання робочої групи т.в.о. голови Держгеонадр Микола Бояркін.  

 Проект постанови Кабінету міністрів України проаналізували майже всі профільні спеціалісти. Це питання дискусійне, і саме тому було тривале обговорення основного механізму, який має бути запроваджений. У результаті наради була створена робоча підгрупа, яка до 15 червня готує відповідний документ, який буде подано на засідання Кабінету міністрів України.

«Бурштин, чорні копачі, старателі, бурштинові війни або республіки – всі ці слова нам дуже добре знайомі. За останні два-три роки вони не сходять з уст журналістів, надрокористувачів, силових структур. Всі говорять про незаконні прибутки, розмірковують, хто за цим стоїть. Так, це безумовно важливо. Однак, гіперважливе сьогодні питання – це відсутність екологічних та сільськогосподарських перспектив в цих областях через незаконні дії старателів. Саме тому зараз важливо вирішити питання рекультивації», – зазначив Микола Бояркін.

Зазначимо, до робочої групи входять представники Державної служби геології та надр України, Міністерства економічного розвитку та торгівлі України, Державної служби України з питань геодезії, картографії та кадастру, Державного агентства лісових ресурсів України, ПАТ «ДАК «Українські поліметали» (ДП «Укрбурштин»), ДП «Бурштин України», Державної комісії України по запасах корисних копалин, Державного підприємства «Українська геологічна компанія».