2021-11-16

«Зелений» водень тепер дешевший за «сірий»

Розрахунки аналітичної компанії ICIS ставлять під сумнів припущення про те, що низьковуглецевий «блакитний» водень, отриманий з метану за допомогою технології уловлювання та зберігання вуглецю (CCS), буде дешевшим, ніж відновлюваний H2. Про це повідомляє Enkorr

Нещодавній стрибок цін на природний газ у Європі також означає, що «зелений» водень, отриманий з відновлюваних джерел енергії, наразі виробляти дешевше, ніж «сірий» H2, що сильно забруднює довкілля, адже виробляється з неочищеного метану.

Згідно з розрахунками лондонської аналітичної компанії ICIS, вартість виробництва «сірого» водню у Великій Британії з середини вересня була вищою, ніж у «зеленого» H2, і склала майже £6 ($8)/кг на початку жовтня. Це на £1,43 вище, ніж у квітні.

Водночас ціна «зеленого» водню за згодою про закупівлю енергії з відновлюваних джерел у розмірі £45/кВт*год залишилася на незмінному рівні — £3,39/кг. Ціна «сірого» H2 була встановлена ​​на рівні £4,16/кг, згідно з даними ICIS, що трохи більше ніж на 20% дорожче.

«Зелений» водень нині дешевше виробляти в Європі, ніж «сірий» та «синій» H2 через високі ціни на природний газ і вуглець. Вважається, що «блакитний» водень, що виробляється з природного газу з уловлюванням та зберіганням вуглецю, коштує ще €0,50–1,50/кг понад ціну «сірого» H2 через додаткові витрати на CCS.