2021-04-28

Збільшення газовидобутку може додати 3 % до ВВП України

Збільшення газовидобутку може додати 3 % до річного ВВП України. Про це заявили на сайті компанії УкрГазВидобування, посилаючись на незалежне дослідження, підготовлене на основі методології, розробленої міжнародною консалтинговою компанією KPMG в Україні.

"Реалізація наявного портфелю проєктів українських газовидобувних компаній здатна привести до зростання видобутку газу до 30 млрд м3 газу на рік впродовж 10-ти років, що дасть змогу повністю відмовитися від його імпорту. Таке зростання виробництва приведе до створення 22 тисячі нових робочих місць в секторі, збільшення відрахувань до бюджету на 145 млрд грн та зростання ВВП на 345 млрд грн", - зазначено у пресрелізі. 

У компанії вважають, що доступного для видобутку газу в надрах України за споживання 30 млрд м3 на рік вистачить щонайменше ще на 30 років. Залежність української економіки від імпорту енергоносіїв у компанії вважають ризикованою для енергетичної та економічної безпеки держави.

За останній рік за участі Уряду було знято обмеження, які не давали змогу реалізувати наявний ресурсний потенціал України раніше. Насамперед, йдеться про відкриття доступу газовидобувним компаніям до великих і перспективних нафтогазових ділянок як на суходолі, так і на морі – найбільш високопотенційному напрямі. Для залучення інвестицій, зокрема міжнародних, у газовидобування важливим є впровадження фіскальних стимулів, продовження дерегуляції галузі та недопущення додаткового податкового навантаження на газовидобувні компанії.