2013-11-22

Заключний семінар проекту ICI-GIMI

21 листопада під головуванням Оллі Рантала (Геологічна служба Фінляндії) відбувся заключний семінар з нагоди завершення спільного українського-фінського проекту «Нарощування потенціалу для створення геоінформаційної системи європейського типу у геологічній галузі України (ICI-GIMI)», основною метою якого було створення Геопорталу з картографічним сервісом для широкої аудиторії користувачів – від туристів до фахівців-геологів.

На семінарі були присутні посол Фінляндії Ар‘я Макконен, голова Південного відділення ГСФ Кейо Неннонен, в.о. голови Державної служби геології та надр України Сергій Радованов, фахівці ГСФ, Держгеонадр, УкрДГРІ, «Геоінформ України».

Посол Фінляндії привітала усіх присутніх із завершенням проекту ICI-GIMI, подякувала за співпрацю, співрозуміння та прогресивний підхід українську сторону і висловила сподівання на подальшу продуктивність у співробітництві обох держав.

Пан Кейо Неннонен відмітив, що сьогодення вимагає забезпечити сумісність геоданих по всій Європі, і цей проект став важливим кроком для розвитку геоінформаційної системи України. Також пан Кейо відзначив, що фінській стороні було приємно співпрацювати з українськими геологами та геологічними установами України. Наприкінці виступу Кейо вручив директорові УкрДГРІ Сергію Гошовському Сертифікат, що підтверджує участь фахівців Інституту у створенні веб-порталу та інтерактивного картографічного сервісу.

Сергій Радованов відзначив, що «завдяки допомозі фінських експертів було створено геопортал, який базується на новітніх технологіях інформаційного управління та маркетингу».

Менеджер проекту Яана Лохва коротко розповіла, як проект розвивався, висловила жаль щодо його завершення: «Проект – це дитина у нашій новій сім‘ї». Наприкінці Олексій Ліхошерстов (УкрДГРІ) виступив із відеопрезентацією Геопорталу, в якій детально описав всі функціональні можливості розділів веб-сайту та картографічного сервісу – основної складової Геопорталу.

«Робота над веб-сайтом постійно триває, ми працюємо над його вдосконаленням. Найближчим часом плануємо відкрити англомовну версію Геопорталу. І в нас є багато планів та ідей щодо подальшого його наповнення», – відзначила менеджер проекту Тетяна Зур’ян (УкрДГРІ).

Адреса веб-сайту – http://portal.ukrdgri.gov.ua/.

Українські фахівці, які працювали над створенням Геопорталу, впевнені, що інформація, яка міститься на ньому, буде надійним джерелом не лише для пересічних користувачів та науковців, а також стане у нагоді потенційним інвесторам.

Український Державний геологорозвідувальний інститут