2012-01-23

Юрій Бойко закликав компанії з видобутку сланцевого газу до партнерства

Уряд України готовий встановлювати партнерські відносини з компаніями, які мають бажання брати участь у видобутку сланцевого газу в Україні.

Про це він заявив під час міжнародної конференції «Природний газ та енергетичне майбутнє України», що відбулася напередодні у Києві. На конференцій провідна енерго-консалтингова компанія IHS CERA представила свої висновки щодо можливостей газового ринку України.

«Уряд готовий встановлювати партнерські стосунки з компаніями, які здатні увійти в бізнес з видобутку сланцевого газу в Україні, допомогти їм налагодити зв’язки з міністерствами та відомствами», - сказав Юрій Бойко.

Міністр зазначив, що завдяки цій конференції та роботі IHS CERA з’явилось бачення тих кроків, які дозволять реалізувати потенціал України з видобутку 70 мільярдів кубометрів газу на рік, про який заявив керівник компанії IHS CERA Даніел Єргін.

«Поточне становище вимагає швидких заходів з покращення інвестиційного клімату. Це дозволить отримати інвестиції у газову галузь в потрібних обсягах та реалізувати амбітні плани з видобутку 70 мільярдів кубометрів газу на рік. На думку Даніеля Єргіна, таких обсягів видобутку Україна може досягти», - сказав Юрій Бойко.

Міністр зазначив, що завдяки роботі IHS CERA з’явилося розуміння щодо видобутку сланцевого газу в Україні. «Ми зрозуміли, що програма з видобутку сланцевого газу, яка завдяки зусиллям підприємців зі США змінила газову мапу світу, має бути впроваджена в Україні», - сказав Юрій Бойко.

У свою чергу Даніел Єргін зазначив, що завдяки роботі, проведеній IHS CERA, з’явилося бачення можливостей, які існують в газовому секторі України, зокрема і щодо нетрадиційних газових ресурсів.

Керівник IHS CERA додав, що реалізація потенціалу України з видобутку газу з нетрадиційних джерел забезпечуватиме не тільки додаткові енергоресурси, але й даватиме інші позитивні результати для економіки, зокрема, створення робочих місць і підвищення конкурентоспроможності.

Разом з тим Даніел Єргін наголосив, що для реалізації потенціалу України потрібні інвестиції. «Для того щоб реалізувати потенціал треба перейти від інвестицій в 1 млрд доларів на рік до 10 млрд. Ці кошти прийдуть, якщо буде необхідне інвестиційне середовище і клімат, який дозволить їм прийти», - сказав керівник IHS CERA.

У зв’язку з цим він закликав Україну прийняти ті рішення, які компанія IHS CERA рекомендувала за результатами проведеного аналізу. Даніел Єргін зазначив, що ці рішення мають бути ухвалені в розумний строк, бути передбачуваними і послідовними.

Юрій Бойко та Даніел Єргін домовились продовжити співробітництво у майбутньому та подякували учасникам конференції за ефективну роботу.

Урядовий портал