2007-01-22

Яку воду пити сьогодні?

Практично фахівці майже завжди можуть знайти оптимальний варіант водопідготовки, однак ускладнення технології підвищення її надійності пов'язані зі значним збільшенням собівартості продукції. До того ж переважна більшість комунальних і промислових підприємств нині не в змозі реалізувати сучасні технології, і тому в різних регіонах країни люди п'ють у цілому хоча й стандартизовану воду, але різну. Розглянемо, що ж це за вода.

Мінеральна вода. Нині багато хто віддає перевагу мінеральній воді. Але лихо в тім, що справжніх мінеральних вод продається мало, зате підробок - на кожнім кроці. А питна вода повинна бути або мінеральною, або ніякою, підробка -це отрута. У природній мінеральній воді є біогенні елементи, корисні для здоров'я. Але вони не однакові у всіх типах мінеральних вод, тому й вживати будь-який тип води може не кожен. Наприклад, некорисно щодня пити солону мінеральну воду: надлишок солей в організмі такий же небезпечний, як і їх нестача.

Очищена і дистильована вода. Крім мінеральних, мешканці міст і особливо мегаполісів широко користуються очищеними водами. Це звичайна водопровідна вода, що штучно пом'якшується й очищається майже до стану дистильованої за допомогою сучасних промислових установок. Це забезпечує належну якість води, отже, й безпеку для здоров'я людей, які її вживають. У даному разі потрібно лише вибрати установку, що видалить з води небезпечні домішки і залишить там потрібні організму солі й мікроелементи. Що ж стосується побутових фільтрів, то слід зазначити, що користатися ними потрібно дуже обережно. Адже стан водопровідної води міняється практично щодня, тому рекомендації виробника щодо обслуговування фільтрів на практиці можуть виявитися лише приблизними побажаннями, бо "на око" не просто визначити стан адсорбенту у фільтрі. А при несвоєчасній заміні він не очищає воду, а моментально наповняє її шкідливими домішками і сполуками. Що ж до імпортних побутових фільтрів, то вони взагалі не призначені для очищення нашої води. Тому при користуванні ними будьте уважні і обережні.

Дистильована ж вода для постійного вживання взагалі не придатна, оскільки розчиняє й виводить з організму все потрібне і непотрібне. Крім того, вона не містить у своєму складі потрібних організму солей і мікроелементів, через що не виконує основних функцій, властивих воді.

Артезіанська вода. Артезіанські свердловини сягають глибини від 70 до 700 м і більше. Чим глибша свердловина, тим чистіша вода.

Проте, згідно з вимірами, проведеними Інститутом геологічних наук НАН України, навіть на глибині понад 1000 м трапляються сліди ДДТ, нітратів, фосфатів, пестицидів. Чим вода ближче до поверхні, тим більша їхня концентрація. Артезіанська вода має підвищену жорсткість, містить у собі органічні речовини і бактерії.

Бюветна питна вода. Після Чорнобильської катастрофи у Києві було відкрито чимало бюветів. На той час це, можливо, було й потрібним заходом для тимчасового забезпечення населення чистою питною водою, однак сьогодні в користуванні бюветами з'явилися свої проблеми. Найважливішою з них є забруднення найкоштовнішої природної питної води, що позбавляє нас будь-якого резерву. Дуже низька культура використання екологічних бюветів, адже вода в них не однакова, вона частіше слабомінералізована, а не столова питна. Тому бюветна вода часто потребує "домашньої" технологічної доробки. До того ж у ряді свердловин вода неякісна, у зв'язку з чим медики рекомендують брати її тільки з шарів юрського і синомантського періодів.

Якість води погіршується, коли бюветом кілька годин ніхто не користувався, - з'являється ефект застояної води. За правилами користування, організація, що обслуговує бювети, повинна щоранку протягом кількох годин зливати з труб воду. Але цього, як правило, не роблять. Узимку бювети повинні працювати цілодобово, щоб не замерзала вода в трубах. Але як використовувати цю добуту воду ?

У столиці почали закривати бювети. І не тільки через низьку якість води у свердловинах, а й через вихід з ладу устаткування. А ремонт його є проблемним. Скажімо, лише заміна фільтрів на одному бюветі коштує близько 5 тис. грн. Гроші на це повинні виділяти районні бюджети, а для них фінансування бюветів не є першочерговим.

Та, попри це, в Києві будується 14 нових бюветів. Через забруднення грунту свердловини з кожним роком сягають на дедалі більшу глибину. Тому ціна будівництва зростає. А отже - й ціна води.

Джерельна вода. Вживання джерельної води було б, напевне, найкращим виходом у сучасних умовах. Адже це чиста, збалансована, з енергетичним зарядом вода, яка дарує енергію тим, хто її п'є.

Проте сьогодні не можна будь-яку джерельну воду вживати без ризику. Адже це вода з близьких водоносних шарів, тож і забруднюється найшвидше. Не можна гарантувати й постійної якості такої води, оскільки вона коливається і залежно від погодних умов, і від шкідливих викидів розташованих поблизу промислових і сільськогосподарських підприємств. Тож джерельна вода, цілюща сьогодні, може стати отруйною завтра. Слід пам'ятати, що максимальний термін зберігання навіть найчистішої джерельної води 2-3 дні. Низька якість питної води є не останньою причиною в тому, що населення України щороку зменшується на сотні тисяч людей.

Михайло КУРИК, директор Українського інституту екології людини, доктор фізико-математичних наук, професор