2021-01-19

Викиди метану знизилися завдяки скороченню минулорічного нафтогазового видобутку

Викиди метану, що сприяють потеплінню клімату, минулого року знизилися через скорочення видобутку нафти і газу, але вони все ще були еквівалентні загальним викидам вуглекислого газу в Європейському Союзі, передає Enkorr.

Згідно з останнім випуском щорічного звіту Methane Tracker, опублікованого Міжнародним енергетичним агентством (МЕА), в 2020 році в результаті нафтогазових операцій в атмосферу було викинуто трохи більше 70 млн т метану. Це на 10 % нижче рівня 2019 року. На думку експертів МЕА зниження викидів було обумовлено скороченням виробництва і введенням нових правил по метану.

«Зараз завдання нафтогазової галузі полягає в тому, щоб не допустити відновлення викидів метану, навіть коли світова економіка відновиться, і щоб 2019 рік став їх історичним піком, - заявив виконавчий директор МЕА Фатіх Бірол. - Своєчасні заходи щодо зниження викидів метану матимуть вирішальне значення для запобігання найгіршим наслідкам зміни клімату».

Викиди метану - друга за значимістю причина глобального потепління після двоокису вуглецю. Хоча метану в атмосфері менше, ніж вуглекислого газу, і він має коротший термін життя, метан поглинає набагато більше енергії, ніж CO₂, і є більш потужним парниковим газом.

Найбільшим джерелом антропогенних викидів метану залишається сільське господарство. За ним слідує енергетичний сектор. На видобуток нафти припадає близько 40 % викидів метану в енергетичній галузі, а на ланцюжок створення вартості природного газу припадає 60 %.

У минулому виявлення викидів метану було складним завданням, тому що вони в основному викликалися важковизначальними витоками, але за останні кілька місяців нові супутники надали можливість відстежувати великі викиди.

Згідно зі звітом МЕА, викиди метану повинні скоротитися на 70 % протягом наступного десятиліття, що еквівалентно скороченню викидів CO₂ від всіх легкових і вантажних автомобілів в Азії. Усунення витоків метану буде рентабельним для енергетичних компаній, оскільки вловлений метан можна продавати як природний газ. Вартість ремонту і технічного обслуговування обладнання, необхідного для уловлювання метану, в багатьох випадках може бути оплачена вартістю додаткового газу, що поставляється на ринок.

«Одним з важливих напрямків, особливо для країн з великими нафтогазовими секторами, буде включення зобов'язань за метаном в їх нові або оновлені зобов'язання перед засіданням COP, - сказав Бірол. - Для урядів настав момент підняти амбіції не тільки по CO₂, але і по метану».