2015-07-14

Відсутність коштів на геологорозвідку спричинює низьку ефективність видобувних робіт

Однією з причин низької ефективності видобувних  робіт є відсутність коштів, спрямованих на геологорозвідувальні роботи та впровадження нових технологій і сучасного обладнання, вважають геологорозвідники НАК  «Надра України». Про це йшлося під час зустрічі міністра енергетики, голови Полтавської ОДА з керівниками нафтогазовидобувних компаній, Держгеонадр, НАК «Надра України», ДКЗ  України,  представниками інших відомств та органів місцевого самоврядування, що відбулася 6 липня у смт Котельва на Полтавщині. 

Про це GEOnews.com.ua повідомили в аналітичному відділі ДП «Укрнаукагеоцентр» НАК «Надра України».

В доповідях та при обговоренні були розглянуті основні найбільш злободенні питання нафтогазовидобувної та геологорозвідувальної галузей, що призвело до зменшення власного видобутку вуглеводнів та обсягів геологорозвідувальних робіт.

Якщо б з тих коштів, що держава отримує від видобувних підприємств у вигляді рентних платежів (з яких в цьому році лише для  НАК  «Нафтогаз»  виділено  близько 100   млрд  грн), хоча  би  1 %  було б направлено на геологорозвідку, то ми відновили б цю галузь, а якби 5 % – то ми б забезпечили повністю необхідні прирости запасів вуглеводнів на рівні минулих років, – відзначають в «Укрнаукагеоцентрі». 

На сьогодні на геологорозвідувальні роботи на нафту і газ виділено всього 19 млн гривень – за ці кошти можна тільки розпочати буріння однієї свердловини.

В минулі роки  в рамках держбюджету існував спецфонд, до якого здійснювалося цільове  відрахування частини коштів, отриманих у вигляді податку від видобутку вуглеводнів (тобто частина ренти у нинішньому розумінні). За рахунок  акумульованих таким чином коштів відбувалося фінансування державної програми геологорозвідувальних робіт на корисні копалини, в тому числі на нафту та газ. Відсутність такого цілеспрямованого джерела фінансування геологорозвідувальної галузі призвело до фактичного краху власної галузі, яка є основою і обов’язковою умовою для збереження існуючих обсягів власного нафтогазовидобутку та подальшого його нарощування.

За результатами обговорення та дискусії було розглянуто шляхи подолання кризи в галузях та виходу з існуючого стану. Зокрема, прийнято рішення про надання пропозицій для чергового звернення до Уряду з вимогою зниження податкового навантаження на видобувну галузь. Водночас, джерела та обсяги фінансування геологічної галузі залишились невизначені, хоча це є головною умовою збільшення власного вуглеводневидобутку.