2024-04-01

Видобуток нафти в США скоротився на 6% у січні через сильний холод — EIA

Видобуток сирої нафти в США впав у січні до 12,5 млн барелів на день (б/д), що на 6% нижче від рекордного рівня грудня, через морозну погоду, показали дані Управління енергетичної інформації.

Згідно з оприлюдненими даними, видобуток сирої нафти в найбільшому нафтовому штаті Техас упав у січні до 5,4 млн б/д, приблизно на 5% порівняно з попереднім місяцем, тоді як видобуток у Північній Дакоті впав майже на 13%, до 1,1 млн б/д.

Сильна зимова буря в січні різко скоротила видобуток нафти й закрила нафтопереробні потужності Техасу, а сніг і дощ висипали на широку частину країни.

У грудні видобуток сирої нафти в США досяг історичного максимуму в 13,3 млн б/д. Техас, Північна Дакота і Нью-Мексико, основні нафтовидобувні штати, виробили рекордні обсяги сирої нафти в ці місяці, показали дані EIA.

Проте холодна погода в січні спричинила скорочення видобутку нафти в Північній Дакоті вдвічі, до 600-650 тис. б/д, повідомили тоді в управлінні трубопроводів штату. Також постраждали інші великі нафтовидобувні регіони США.

Погода вплинула й на споживання моторного палива в січні, а пропозиція бензину, що є показником попиту, впала приблизно на 600 тис. б/д, до 8,2 млн б/д, найнижого показника за два роки, згідно з місячним звітом EIA про стан нафти.

Валовий видобуток природного газу в нижніх 48 штатах США впав приблизно на 3,6%, до рекордних 114,1 млрд кубічних футів на день (bcfd) у січні, порівняно з попереднім рекордом у 118,4 bcfd у грудні, повідомляє EIA.

Місячний видобуток у січні впав на 4,6% у Техасі, до 33,5 млрд куб. футів на день, порівняно з рекордними 35,1 млрд у грудні, тоді як місячний видобуток у Пенсільванії впав на 1,5%, до 21,3 млрд куб. футів на день.