2015-06-18

Відкритий лист ПрАТ «Нафтогазвидобування» Генеральному прокурору України Шокіну В.М.

Шановний Вікторе Миколайовичу!

Прийміть запевнення у глибокій до Вас повазі. ПрАТ «Нафтогазвидобування» щиро підтримує дії, спрямовані на реформування органів прокуратури з одночасним викоріненням корупції у правоохоронній системі. Дозвольте згадати слова з Вашого виступу 6 березня 2015 р. під час презентації Стратегії реформування: «...докорінна зміна правоохоронних органів і, в першу чергу, органів прокуратури має стати наріжним каменем нової сучасної держави, де панують європейські цінності».

Проте наразі ми вимушені констатувати, що окремі представники органів прокуратури продовжують працювати за старими методами, далекими від згаданих цінностей. Зокрема, внаслідок цього майже три місяці виробнича діяльність ПрАТ «Нафтогазвидобування», яке є однією з найбільших газовидобувних компаній України, перебуває на межі зупинення.

До цього призвели дії старших слідчих п’ятого слідчого відділу управління з розслідування особливо важливих справ Головного слідчого управління Генеральної прокуратури України Суса Д. М. і Зубцова О.О. Починаючи з 30 березня 2015 р., вони систематично ініціюють арешти майна, продукції та рахунків компанії. З цією метою використовується кримінальне провадження трирічної давності, яке не має відношення до господарської діяльності ПрАТ «Нафтогазвидобування».

Так, відповідно до частин 3, 4 статті 170 КПК України, арешт може бути накладено на майно, яке перебуває у власності особи, визнаної підозрюваним або обвинуваченим; майно особи, яка несе цивільну відповідальність за шкоду, заподіяну підозрюваним або обвинуваченим; майно, яке перебуває у власності юридичної особи, щодо якої здійснюється провадження.

Однак, розслідування не має відношення до господарської діяльності ПрАТ «Нафтогазвидобування». Товариство не має будь-якого статусу у кримінальному провадженні. Окрім арештів жодних процесуальних дій відносно компанії не застосовується, що лише підтверджує непричетність ПрАТ «Нафтогазвидобування» до кримінального провадження та викликає багато запитань щодо реальної мети накладання арештів.

Апеляційний суд прийняв уже 4 рішення, якими підтвердив неправомірність обмеження діяльності ПрАТ «Нафтогазвидобування». Кожне з них є остаточним та оскарженню не підлягає. Та, користуючись недосконалістю законодавства, слідчі щоразу подавали нові клопотання про арешти до Печерського районного суду м. Києва, фактично вимагаючи арешту майна ПрАТ «Нафтогазвидобування» за наявності діючого раніше накладеного арешту. При цьому навіть не змінювалися підстави для застосування цих мір, хоча раніше їх було визнано судом необґрунтованими.

Ситуація стала виглядати абсурдною. Ми вважаємо, що саме з цієї причини ті ж самі слідчі Генеральної прокуратури почали використовувати для накладення арештів інше кримінальне провадження, яке було зареєстроване в Єдиному реєстрі кримінальних проваджень ще 8 лютого 2013 р. В рамках цього провадження розглядалася законність діяльності декількох контрагентів компанії та, відповідно, законність укладення угод ними угод з компанією в 2010-2012 рр. Однак ПрАТ «Нафтогазвидобування» в 2013-2014 рр. підтвердило в судовому порядку законність своїх дій при укладенні угод з контрагентами.

Ми не можемо пояснити дії слідчих Генеральної прокуратури інакше, як навмисний тиск на компанію з метою перешкоджання її законній господарській діяльності. До того ж нехтуються державні інтереси, які полягають у збільшенні власного видобутку газу, отриманні податкових відрахувань до державного бюджету, збереженні робочих місць, забезпеченні стабільної та безпечної роботи виробничих об’єктів.

Вікторе Миколайовичу, 14 квітня 2015 р. ми вперше звернулися до Вас з проханням втрутитися у ситуацію. Проте, нажаль, до теперішнього часу не отримали жодної відповіді. 22 травня 2015 р. ми звернулися з листом до Вашого заступника Давіда Сакварелідзе з проханням забезпечити проведення об’єктивної службової перевірки дій слідчих п’ятого слідчого відділу і задіяних у справи прокурорів на предмет наявності ознак корупції. Однак, з незрозумілих для нас причин, цю заяву було передано на розгляд того ж самого п’ятого слідчого відділу Генеральної прокуратури України.

Не виключаємо, що наші звернення (вхідні реєстраційні номери № 116148-15 від 14 квітня 2015 р. та № 65 от 22 травня 2015 р. відповідно) могли не потрапити до Вас та Вашого заступника. Тому звертаємося саме з відкритим листом і просимо особисто розглянути ситуацію, яка склалася довкола ПрАТ «Нафтогазвидобування», з метою припинення незаконних дій стосовно нашої компанії.

Ми впевнені, що верховенство права є основним чинником для зміцнення економічної та енергетичної безпеки України і успіху розпочатих у країні демократичних перетворень.

З повагою,
Генеральний директор ПрАТ «Нафтогазвидобування» І.В. Щуров