2006-07-03

Відбулося засідання колегії Держпромгірнагляду

29 червня цього року відбулося засідання колегії Державного департаменту промислової безпеки, охорони праці та гірничого нагляду, на якому розглядали стан промислової безпеки деяких потужних підприємств енергетичного, газопромислового комплексів та охорони надр.

Першим розглядався стан охорони праці на підприємствах НАК «Надра України».

За результатами розгляду, члени колегії визнали роботу правління НАК “Надра України” щодо створення безпечних та нешкідливих умов праці незадовільною.

Зазначалося, що на підприємствах компанії геолого-пошукові та геологорозвідувальні роботи, розвідувальне та пошукове буріння свердловин, дослідно-промислова розробка нафтогазових родовищ здійснюються з порушеннями вимог нормативно-правових актів з охорони праці.

На дочірніх підприємствах компанії не повною мірою забезпечується функціонування системи управління охороною праці, не в повному обсязі проводиться навчання працівників, зайнятих на роботах з підвищеною небезпекою. Це стало причиною зростання рівня виробничого травматизму. Так, впродовж 2001- 2004 на підприємствах сталося 41 нещасний випадок, троє людей загинуло. У 2005 році трапилося 16 нещасних випадків, з них - 2 з смертельним наслідком. За 5місяців цього року вже сталося чотири травмування працюючих.

Держпромгірнагляд під час комплексних перевірок дочірніх підприємств та об’єктів акціонерної компанії в регіонах виявив майже 1500 порушень нормативно - правових актів з охорони праці. Через незадовільний стан об’єктів і порушення правил безпеки при виконанні робіт припинено роботу 231 об’єктів і робіт, до адміністративної відповідальності притягнуто 81 особу.

Зокрема, як зазначалося на колегії, на підприємствах ДП “Ценртукргеологія”, “Чернігівнафтогазгеологія”, “Західукргеологія” відсутні дозволи Держпромгірнагляду на виконання робіт та експлуатацію об’єктів підвищеної небезпеки. Не проводять роботи із заміни бурового, технологічного обладнання, спецтехніки, посудин, що працюють під тиском, інженерних мереж та іншого обладнання, що вичерпало свій експлуатаційний ресурс.

За результатами розгляду зобов’язано правління компанії впродовж місяця привести служби охорони праці Компанії та дочірніх підприємств у відповідність до законодавства про охорону забезпечити їх належне функціонування. Передбачити штатним розписом апарату НАК „Надра України” посаду заступника голови правління з охорони праці, а на дочірніх підприємствах – посади заступників керівників з охорони праці.

Також зобов’язано керівників терміново розробити та подати на розгляд до Держпромгірнагляду комплекс заходів щодо усунення виявлених порушень нормативно-правових актів з охорони праці.

Друге питання колегії - стан охорони праці та промислової безпеки ТОВ «Східенерго».

Порівняно із попереднім підприємством, тут дещо краща ситуація, однак, для керівників енергетичного товариства це не привід послаблювати роботу. Оскільки, за словами начальника управління організації державного нагляду в металургії, машинобудуванні, енергетиці будівництві та котлонагляду Валерія Іванченка, із 2002 по 2005 рік у ТОВ “Східенерго” сталося 22 нещасних випадки, один з яких - смертельний. Це свідчення того, що робота із створення безпечних умов праці, яку проводять керівники електростанцій і служби з охорони праці, недостатня. Під час комплексної перевірки стану безпеки та умов праці на трьох станціях було виявлено 814 порушень нормативно-правових актів. Наслідком стала заборона експлуатації 76 одиниць обладнання та робіт, притягнуто до відповідальності 54 працівники.

З метою підвищення рівня промислової безпеки у ТОВ “Східенерго”, на колегії прийнято рішення звернути увагу генерального директора, керівників теплових станцій на недостатній рівень організації робіт щодо створення здорових та безпечних умов праці, організувати проведення обстежень електростанцій із залученням експертів організацій та зосередити зусилля для їх безаварійної експлуатації.

В центрі уваги присутніх було питання стану промислової безпеки виробництв газопромислового управління “Шебелинкагазвидобування” НАК «Нафтогаз України». В травні цього року державним наглядом проведено комплексну перевірку виконання законодавчих та інших нормативно-правових актів з промислової безпеки та охорони праці виробництв. ГПУ “Шебелинкагазвидобування” розробляє 39 родовищ вуглеводнів у Харківській, Луганській та Донецькій областях. На підприємстві створено службу з охорони праці, введено в дію єдину систему управління цією службою. Працівники забезпечені спецодягом, взуттям, засобами індивідуального захисту, проводять медичні огляди всіх, хто зайнятий на роботах з важкими та шкідливими умовами праці. Ці та ряд інших чинників сприяли тому, що впродовж останніх двох років на підприємстві не допустили нещасних випадків.

Однак, під час комплексної перевірки виявлено 350 порушень нормативно-правових актів з охорони праці. Зокрема, не врегульовано функціонування системи управління охороною праці, не ведуть паспорти газопроводів, відсутні журнали проведення стажування та навчання за професіями. Не виконують ремонти газопроводів систем газопостачання, визначених за результатами діагностики, позбавили увагою і газопроводи, що експлуатуються понад 30 років. Тому члени колегії визнали недостатньою роботу газопромислового управління “Шебелинкагазвидобування” із забезпечення промислової безпеки та охорони праці на виробництві та поставили перед керівництвом ряд завдань, спрямованих на поліпшення стану охорони праці на підприємстві.

Як зазначив, голова Державного департаменту промислової безпеки, охорони праці та гірничого нагляду МНС України Михайло Саварин, у галузях, що представлені на розгляд колегії, нема значних і незначних порушень. Будь-яке з них може зумовити травмування або загибель працюючих. Не допустити цього, запобігти виробничому травматизму - основне завдання не тільки наглядових органів, а, в першу чергу, роботодавців, що несуть пряму відповідальність за життя трудового колективу. Отож, краще попередити біду, аніж констатувати непоправиме. Саме в таких ситуаціях зростає роль органів державного нагляду, які покликані захищати інтереси держави. Тому, Михайло Саварин поставив завдання перед начальниками територіальних управлінь та інспекцій підсилити наглядову діяльність у зазначених галузях.

Також рішенням колегії ліквідовано Західну Міжрегіональну інспекцію державного нагляду на виробництвах нафтогазового комплексу, яка на думку учасників, не виконує належним чином покладені на неї функції. Це призвело до неефективності її функціонування.

На засіданні було схвалено проект ”Посібника для державних гірничотехнічних інспекторів”, що включає основні законодавчі акти, постанови КМУ, положення, інструкції, методичні вказівки та є нормативною основою для гірничотехнічних інспекторів. Посібник вводять з метою підвищення якості і ефективності контрольно-профілактичних заходів, які проводять фахівці Держпромгірнагляду щодо забезпечення дотримання вимог законодавчих та інших нормативно - правових актів з промислової безпеки та охорони праці в процесі виробничої діяльності.

Інформаційний центр Держпромгірнагляду