2014-05-23

Відбулась нарада щодо процедури видачі дозволу на спеціальне водокористування

У Державній службі геології та надр України 22 травня 2014 року відбулась нарада під головуванням виконуючого обов’язки Голови Держгеонадр України Карпіна М.Й., присвячена питанням, пов’язаним з процедурою видачі дозволу на спеціальне водокористування.
Представники Держгеонадр України, Мінприроди України, Київської та обласних державних адміністрацій обговорили новації, запроваджені Законом України від 09.04.2014 № 1193-VII «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо скорочення кількості документів дозвільного характеру», який набув чинності 26 квітня 2014 року.
Серед іншого цим законом внесено зміни до статті 49 Водного кодексу України щодо процедури та строків розгляду заяви для отримання дозволу на спеціальне водокористування.
Зокрема, змінами передбачено, що строк видачі дозволу на спеціальне водокористування або надання письмового повідомлення про відмову в його видачі становить не більше тридцяти календарних днів з дня надходження на розгляд заяви та відповідних документів.
Органи, що приймають рішення про видачу дозволу на спеціальне водокористування, зобов’язані протягом п’яти календарних днів з дня надходження заяви на отримання дозволу на спеціальне водокористування надіслати завірені ними копії відповідних документів до центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері розвитку водного господарства, у разі використання підземних вод – до центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері геологічного вивчення та раціонального використання надр (Держгеонадр України), у разі використання водних об’єктів, віднесених до категорії лікувальних, – до центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері охорони здоров’я.
Протягом п’ятнадцяти календарних днів з дня одержання копій документів зазначені центральні органи виконавчої влади повинні надати безоплатно органам, що приймають рішення про видачу дозволу на спеціальне водокористування, свої висновки щодо можливості його видачі.
Під час наради розглянули пропозиції обласним, Київській, Севастопольській міським державним адміністраціям, Раді міністрів Автономної Республіки Крим, включити до обов’язкових документів, що додаються до заяви на отримання дозволу на спеціальне водокористування, рекомендації спеціалізованих геологічних підприємств, установ або організацій, які відповідно до Закону України «Про здійснення державних закупівель» у році, що передує року звернення, проводили роботи з ведення державного водного кадастру, державного обліку використання підземних вод, моніторингу ресурсів та запасів підземних в межах області де розташовано об’єкт.
Зважаючи на більш стислі терміни розгляду документів, дійшли висновку щодо необхідності налагодження більш тісної взаємодії для забезпечення злагодженої роботи.