2004-08-25

Від газу і вугілля до бавовнику

Підписанням підсумкового протоколу закінчилось учора дводенне засідання спільної міжурядової узбецько-української комісії з питань всебічної співпраці, яке пройшло під головуванням прем'єр-міністрів України Віктора Януковича і Республіки Узбекистан Уткіра Султанова. Сторони підписали також угоду про співробітництво між Національною юридичною академією імені Ярослава Мудрого (м. Харків) і Ташкентським державним юридичним інститутом.

За словами Віктора Януковича, сьогодні обидві держави мають серйозно думати над тим, якими реальними рішеннями заповнити відчутні пробіли в економічному співробітництві. Кілька таких пропозицій напрацьовано на нинішній зустрічі, важливе значення має реалізація домовленостей, досягнутих під час візиту Президента України до Узбекистану в грудні 2002 року. Йдеться про участь України у проектах, пов'язаних з розробкою родовищ нафти і газу на території Узбекистану, можливості транспортування узбецьких товарів через українські морські порти і залізницею, взаємовигідне співробітництво двох країн у машинобудівній і текстильній промисловості.

Упевнений, сказав глава українського уряду, що робота комісії надасть нового поштовху розвитку торгово-економічних і культурних зв'язків, що вже цього року сторонам удасться значно збільшити двосторонній товарооборот, який, на жаль, за одинадцять місяців минулого року зменшився у 3,6 раза порівняно з відповідним періодом 2001 року.

Перевірити реальне просування у цій справі можна буде вже в другому півріччі нинішнього року - на цей період заплановано візит української делегації на чолі з Прем'єр-міністром до Узбекистану, повідомив Віктор Янукович, відкриваючи спільну прес-конференцію двох прем'єрів після підписання двосторонніх документів.

Відповідаючи на запитання "Урядового кур'єра" про перспективу поглиблення співпраці у паливно-енергетичному комплексі, Прем'єр наголосив, що Україна не лише розширюватиме свою участь у видобутку узбецької нафти і газу, а й активно співпрацюватиме на будівництві енергетичних об'єктів на території Узбекистану і постачатиме широкий асортимент обладнання, зокрема для вуглевидобування. Серед інших економічних домовленостей -підписання відповідного протоколу про перевезення узбецького бавовника територією України та через Іллічівський морський порт.

Віктор Янукович наголосив також, що вважає обрання Президента України Леоніда Кучми головою Ради глав держав СНД виявом високої довіри і великою відповідальністю для країни.

"Обов'язок України зробити все, щоб багаторічні відносини між нашими країнами і народами зміцнювалися. У Співдружності ми вирішуватимемо багато проблемних питань", - сказав В. Янукович. Український Прем'єр подякував своєму узбецькому колезі, який очолював делегацію Узбекистану на саміті СНД, за підтримку його країною кандидатури Л. Кучми на посаду голови Ради глав держав СНД.

У свою чергу Уткір Султанов наголосив на важливості співробітництва Узбекистану з Україною. "Ми бачимо в цьому величезний потенціал реалізації наших можливостей", -сказав він. Адже, на жаль, за останні два роки обидві держави багато втратили з того, що було напрацьовано раніше. Тому потрібно якнайшвидше подолати цей несприятливий період і вийти на нові результати. У. Султанов також підтримав ідею повномасштабної реалізації і формування зони вільної торгівлі на території СНД.