2017-02-21

Верховна Рада 21 лютого розгляне законопроект №3096

У вівторок, 21 лютого, Верховна Рада України розгляне блок питань паливно-енергетичного комплексу, зокрема вкрай важливий для успішного розвитку української газовидобувної галузі законопроект № 3096 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо спрощення деяких аспектів нафтогазової галузі» розроблений групою народних депутатів.

Проект Закону № 3096 містить низку важливих положень, які спрощують ведення нафтогазового бізнесу в Україні. Зокрема, у разі прийняття термін отримання земельних ділянок для здійснення видобутку нафти і газу буде скорочено із кількох десятків до 3 місяців.

«Ця реформа сприятиме прискоренню початку буріння нових свердловин та збільшенню видобутку природного газу, що передбачено Урядовою Концепцією розвитку газовидобувної галузі України до 2020 року» зазначив Олег Прохоренко, Голова Правління ПАТ «Укргазвидобування».

Основні новації законопроекту:
1. До прийняття законопроекту 3096 надрокористувач, який знайшов нафту та газ, міг приступити до видобутку не раніше ніж за рік через складнощі з оформленням землі під свердловину (~4 сотки)
2. Законопроект гарантує безперешкодний доступ видобувача до свердловини через закріплення права сервітуту (обмеженого права користування землею, встановлене законом або договором).
3. Законопроект передбачає скасування необхідності отримання гірничих відводів. (Гірничий відвід є нормою радянських часів, яка не несе жодної контролюючої функції в нафтогазовому виробництві. Користування надрами здійснюється на підставі спецдозволу, який видає держава за погодженням з місцевою громадою).
4. Законопроект запроваджує єдине погодження на зняття і перенесення ґрунту. Зараз оформлення окремого дозволу триває близько півроку, хоча збереження родючого шару ґрунту врегульоване на попередніх етапах, під час отримання земельної ділянки в користування.
5. Законопроект встановлює, що свердловина не є об’єктом містобудування. Зараз, через відсутність чіткого визначення статусу свердловин, місцеві органи влади вимагають реєструвати їх як об’єкти містобудування із присвоєнням поштової адреси, що триває понад один рік. Згідно з міжнародною практикою свердловини є тимчасовими спорудами.