2019-01-29

Вчені знайшли найдавніший камінь Землі віком 4 млрд років

Імовірно, найдавніший існуючий камінь був знайдений в зразках скелі з Місяця, привезеної на Землю астронавтами в 1971 році, повідомляє sciencealert.

За даними міжнародної групи вчених, докази того, що скеля була земного походження - це 2-грамовий шматок кварцу, польового шпату і циркону, закладеного в більший шматок скелі під назвою Велика Берта - мінерали, які рідко зустрічаються на Місяці, але поширені на планеті Земля.

Їх хімічний аналіз показав, що він утворюється в окисленій системі, подібно до Землі, земних температурах, а не в температурних умовах Місяця.

За словами вчених, він був запущений із Землі близько 4 мільярдів років тому, коли астероїд або комета врізалися в молоду приблизно 540-мільйонну планету, посилаючи фрагменти порід в космос.

Тоді Місяць був набагато ближче до Землі - приблизно в три рази, ніж зараз.

"Це надзвичайна знахідка, яка допомагає розфарбувати картину ранньої Землі і вибуху, який змінив нашу планету на зорі життя", - сказав учений Давид Кринг з Місячного і Планетарного Інституту.

Команді вдалося виконати детальніший аналіз на скелі. Включення циркону було особливо корисним, оскільки циркон містить уран, відомий період напіврозпаду якого дає можливість точного датування.

Отже, утворення скелі датується приблизно 4 - 4,1 млрд років тому. Вона сформувалася під поверхнею планети на глибині близько 20 кілометрів (12,4 миль), де вона залишалася, поки сильний удар не кинув її у космос.

Звідти камінь пробився до Місяця, де далі, можливо, частково розплавився близько 3,9 млрд років тому.

Потім він повернувся на поверхню близько 26 млн років тому, поки кілька десятиліть тому його не знайшли астронавти.