2024-07-10

Вчені змоделювали зміни глобальних температур підземних вод до 2100 року

Прогнозується, що до 2100 року понад 75 мільйонів людей, ймовірно, житимуть у місцях, де емпература підземних вод зросте на 3,5°C, що означатиме перевищення найвищого порогу, встановленого для питної води будь-якою країною, йдеться у статті Global groundwater warming due to climate change. Дослідники з Технологічного інституту Карлсруе (KIT) у Німеччині змоделювали зміни глобальних температур підземних вод до 2100 року, використовуючи два різних сценарії викидів парникових газів.

Згідно з їхніми прогнозами, температура ґрунтових вод може підвищитися на 20 градусів за Цельсієм за одним сценарієм і на 21,5 градуса – за іншим. Це матиме значний вплив на людей, які залежать від підземних вод для пиття, зрошення та інших потреб. Дослідники оцінюють, що від 77 до 188 мільйонів людей можуть постраждати до 2100 року, залежно від сценарію викидів.

Деякі частини світу відчують це зростання гостріше, пояснила авторка дослідження докторка Сюзанна Бенц з Інституту фотограмметрії та дистанційного зондування KIT: “Найвищі темпи нагрівання підземних вод у світі можна очікувати в місцях із неглибоким рівнем підземних вод та/або високим атмосферним потеплінням”. Це означає, що для мільйонів людей у всьому світі підземні води стануть непридатними для пиття. “Вже зараз близько 30 мільйонів людей живуть у регіонах, де температура підземних вод перевищує найсуворіші норми для питної води”, – сказала Бенц. “Це означає, що там може бути небезпечно пити воду без попередньої обробки. Наприклад, її може знадобитися кип’ятити. Питна вода також нагрівається в водопроводах через тепло в землі. Залежно від сценарію, до 2100 року це може вплинути на кілька сотень мільйонів людей”.

Температура підземних вод впливає на ряд біогеохімічних процесів, які, в свою чергу, впливають на її якість. Наприклад, “за певних умов зростання температури підземних вод може призвести до підвищення концентрації шкідливих речовин, таких як миш’як або марганець. Ці високі концентрації можуть негативно впливати на здоров’я людини, особливо коли підземні води використовуються як питна вода”, – пояснила Бенц.

Це також може сприяти зростанню патогенів, таких як Legionella spp, і впливає на екосистеми, біорізноманіття, а також на цикли вуглецю і поживних речовин. Загалом, це не дуже добрі новини для нас та інших організмів, які залежать від систем підземних вод.

Дослідники закликають до термінових дій для скорочення викидів парникових газів та пом'якшення наслідків зміни клімату. Вони також підкреслюють важливість кращого розуміння та моніторингу підземних вод, щоб краще підготуватися до майбутніх змін.