2021-11-18

Вчені довели, що екзопланети містять мінерали, яких немає у Сонячній системі

Геолог Кейт Путирка з Каліфорнійського державного університету та астроном Сійї Сюй з NOIRLab Національного наукового фонду провели аналіз 23 білих карликів, що знаходяться в межах 650 світлових років від Сонця. Про це пише "Всвіті"

Для кожної із цих зірок попередні спостереження показали наявність таких елементів, як кальцій, кремній, магній та залізо. Проаналізувавши вміст цих елементів у атмосфері білих карликів, вчені спробували відновити мінеральний склад скельних материнських тіл. 

“В той час, як деякі екзопланети, які колись оберталися навколо забруднених білих карликів, здаються схожими на Землю, більшість з них мають породи, екзотичні для нашої Сонячної системи”, – каже Сюй. “У них немає прямих аналогів у Сонячній системі”.

Дослідники розробили низку нових термінів для класифікації цих порід та їх екзотичних складів, у тому числі кварцових піроксенітів, кварцових ортопіроксенів, периклазових дунітів, периклазових верлітів та периклазових клинопіроксенітів. 

За словами дослідників, ці породи можуть багато розповісти нам про типи екзопланет, з яких вони утворилися, та про їх еволюцію. І ця інформація може мати значення для оцінки житла екзопланет.

“Деякі типи гірських порід, які ми бачимо з даних про білих карликів, можуть розчиняти більше води, ніж гірські породи на Землі, і можуть вплинути на розвиток океанів”, – говорить Путирка.

“Деякі типи гірських порід можуть плавитися при набагато нижчих температурах і утворювати більш товсту кору, ніж породи Землі, а деякі типи гірських порід можуть бути слабкішими, що може сприяти розвитку тектоніки плит”.