2007-03-12

Василь Джарти: "Без здорової екології не буде здоровою економіка"

6 лютого 2007 року відбулося розширене засідання колегії Мінприроди ”Про результати роботи Міністерства охорони навколишнього природного середовища України у 2006 році і головні завдання на 2007 рік”. У роботі колегії взяли участь: керівництво Мінприроди, урядових органів у складі Міністерства, представники громадськості. Учасники колегії заслухали звіти керівників Держекоінспекції, Держслужби заповідної справи, Державної геологічної служби.

На засіданні йшлося як про позитивні зрушення, так і про недоліки у діяльності Міністерства, були окреслені стратегічні завдання галузі на поточний рік і перспективу.

Серед досягнень Мінприроди відзначалося, що повністю виконано держзамовлення з приросту запасів корисних копалин, завдяки чому Україна стала багатшою на 1 млн т запасів нафти та конденсату, на 5 млрд куб. м природного газу, на 8 млн т кам’яного вугілля, а розробка нових родовищ поповнила бюджет держави на суму понад 50 млн грн. Запроваджено механізм індексації зборів за забруднення довкілля, завдяки чому обсяги надходжень до фондів охорони навколишнього природного середовища виростуть у 2007 році на 58 млн грн. Відзначила колегія й виконання завдань, спрямованих на розв’язання проблеми із завезеною до України сумішшю небезпечних речовин “Премікс”.

Обговорюючи плани діяльності на 2007 рік, колегія Мінприроди визначилася у пріоритетах: формування послідовної екологічної політики держави в цілому, створення відповідних законодавчих засад для цього, організація екологічного інформаційного простору та виховання екологічної свідомості; інтенсивна розробка мінерально-сировинної бази; удосконалення системи державного контролю за дотриманням природоохоронного законодавства, збереження біотичного та ландшафтного різноманіття, розвиток природно-охоронних територій; забезпечення потреб держави картографо-топографічною та геодезичною продукцією.

Підсумкова колегія визнала роботу Міністерства охорони навколишнього природного середовища у 2006 році задовільною, прийняла низку рішень і надала конкретні доручення всім підрозділам, службам, організаціям, структурам, що віднесені до сфери діяльності Міністерства, із чіткими термінами виконання.

“Від роботи Мінприроди залежить екологічно безпечне майбутнє нашої держави і кожного її громадянина. Від нас залежить, чи засвоїть наше суспільство формулу завтрашнього благополуччя: без здорової екології не буде здоровою економіка. Усвідомлення такого взаємозв'язку має стати відправною точкою нової еколого-економічної політики та основою збалансованого розвитку України”, – так визначив основне призначення природоохоронного відомства міністр охорони навколишнього природного середовища Василь Джарти.

Підготувала Тетяна ЗУР’ЯН